Decorațiuni pentru living

În general, livingul sau sufrageria sunt spațiile în care dumneavoastră și oaspeții dumneavoastră petreceți cel mai mult timp. Prin urmare, aceste spații vă definesc pe dumneavoastră și căminul dumneavoastră, iar stilul și decorațiunile din living vă pot reflecta chiar personalitatea. Totuși, alegerea și decorarea unui living pot reprezenta pentru mulți oameni o reală provocare, mai ales dacă demersul săvârșirii acestor acțiuni se face fără ajutorul unui specialist.

decoratiuni living

În prezent, există numeroase stiluri, idei de decorațiuni pentru living, materiale și alte aspecte care vă pot influența. Desigur, unul dintre cele mai importante aspecte pe care un om trebuie să le aibă în vedere este bugetul. Totuși, chiar dacă beneficiați de un buget redus, asta nu înseamnă că nu vă puteți contura un living liniștitor, primitor și susținut de decorațiuni superbe.

Articolul de față este menit să vă ghideze în pașii pe care ar trebui să îi urmați în momentul în care demarați un proces de stilizare și decorare al livingului. De asemenea, este posibil să vă găsiți câteva surse de inspirație, fie pentru dumneavoastră, fie pentru persoanele din jurul dumneavoastră. De asemenea, chiar dacă deja aveți un living bine pus la punct, este posibil să învățați modalități în care puteți schimba lucrurile sau idei pentru decorațiuni ce vă pot scoate căminul din anonimat.

În afară de bugetul menționat anterior, alte două aspecte care sunt primordiale în achiziționarea unor decorațiuni pentru living este spațiul de care dispuneți, dar și stilul pe care vreți să îl urmați. Despre living se consideră că este cea mai mare cameră dintr-o locuință și că întotdeauna aceasta trebuie să fie în concordanță cu restul casei din punct de vedere stilistic. Nu se va obține o armonie în ceea ce privește designul dacă veți avea o casă decorată în stil minimalist în culori de alb și negru, iar living dumneavoastră este mobilat cu lemn masiv și tonuri de maro și roșu.

Despre living și aspectele generale

Elementele clasice, nelipsite oricărui living indiferent de stilul său și de decorațiunile prezente, sunt canapeaua (indiferent de tipul ei: colțar, extensibilă, fixă, fotolii etc.), televizorul care poate fi însoțit de comoda pentru televizor sau poate fi amplasat pe perete, măsuța pentru cafea și/sau o bibliotecă. De cele mai multe ori, dacă achiziționați din comerț mobilier și decorațiuni pentru living, acestea pot fi cumpărate ca set, pentru o cameră simetrică în același stil. Este o modalitate excelentă de a vă asigura că piesele și decorațiunile se potrivesc între ele, dar nu este obligatoriu să cumpărați în acest fel.

De asemenea, mobilierul achiziționat poate fi unul de serie, găsit în magazine fizice sau online sau poate fi unul făcut la comandă pentru unicitate și pentru îndeplinirea tuturor cerințelor posibile. Fiecare tip de mobilier vine cu avantajele și dezavantajele sale, însă majoritatea cumpărătorilor preferă mobila făcută la comandă, deși așteaptă mai mult după ea. Motivul care stă la baza acestei alegeri este unul simplu – se pot folosi cu exactitate toți centimetrii puși la dispoziție și se va evita rămânerea unui spațiu inutil gol și nefolosit. Totodată, este foarte util ca achiziționarea mobilierului să se facă și în funcție de ce decorațiuni pentru living aveți deja. Să luam spre exemplu un tablou foarte modern, colorat și cu o ramă interesantă, primit cadou. Dacă vă decorați livingul într-un stil clasic, de tip vintage, acest tablou s-ar putea să nu se integreze perfect în cameră, deși intenția dumneavoastră inițială era să îl poziționați ca decorațiune în living.

Living open space sau închis?

În prezent, tot mai multe apartament noi au fost construite într-un stil mai modern, livingul fiind unit cu bucătăria fără perete – de tipul open space. Acest truc este utilizat pentru a salva mai mult spațiu și pentru a se crea impresia unui living, dar și a unei bucătării mult mai mari decât sunt în realitate. Această modă a fost importată din America unde majoritatea bucătăriilor, indiferent că este vorba de cele din apartamente sau de cele de la case, sunt de tipul open space.

Dacă dispuneți de un astfel de living, un truc ce vă va putea permite amenajarea cu și mai multe decorațiuni ar fi instalarea unui bar care să țină loc de perete între bucătărie și living. Acest bar ar putea să aibă și rolul de masă integral, mai ales dacă spațiul nu vă permite și îl puteți umple cu decorațiuni de tip vaze cu flori sau rame foto, mai ales dacă beneficiați și de o masă pentru servirea mâncării separat.

Singurul impediment ce poate fi adus de un astfel de living este acela al propagării mirosurilor în toată casa. Totuși, puteți ajuta la remedierea acestui aspect prin achiziționarea unei hote foarte puternice și prin aerisirea temeinică a livingului în timpul și după procesul de gătire.

În cazul livingurilor open space, lucrurile se pot complica puțin. Decorațiunile și stilurile bucătăriei și ale livingului trebuie să se îmbine pentru a forma un tot unitar – nu puteți avea o bucătărie portocaliu și un living albastru pentru că s-ar forma o discrepanța obositoare ochiului și stării de spirit. Și în privința decorațiunilor de living trebuie să fiți foarte atenți. Ideea principală este să nu amestecați două stiluri foarte diferite de decorațiuni – un stil minimalist/modern cu unul extrem de clasic sau retro.

Decorațiuni pentru living - Trucuri pentru un living mic

Amenajarea și decorarea unui living mic poate reprezenta în sine o provocare pentru multe persoane, mai ales dacă vă place să primiți foarte mulți oaspeți. Primul aspect de care s-ar putea ține cont ar fi reducerea pieselor de mobilier și al decorațiunilor. Bineînțeles că de canapea/fotolii și televizor nu se poate scăpa, dar de bibliotecă da. O bibliotecă poate fi așezată pe hol, în dormitor sau chiar într-o cameră de birou. De asemenea, în ceea ce privește televizorul, pentru a minimiza mobilierul din living, ați putea să instalați televizorul pe perete (astfel renunțați la comoda special construită pentru el) și puteți plasa chiar în dreptul său măsuța de cafea.

Un alt truc excelent pentru mărirea spațiului este acela de a opta pentru o paletă cromatică formată din culori cât mai deschise. Acest lucru este valabil atât în ceea ce privește pardoseala și pereții, dar și în ceea ce privește obiectele care ocupă cel mai mult spațiu – canapeaua sau perdelele. Trucul folosit cel mai des de către designerii de interior este amenajarea unui living integral în alb – spațiul va fi fructificat la maxim și plin de lumină.

Un alt truc de maximizare al spațiului într-un living mic se poate face cu ajutorul unor decorațiuni de living bine alese. Cele mai importante decorațiuni pentru această situație sunt oglinzile mari fără rame sau cu rame foarte subțiri. Acestea au rolul de a crea impresia unui spațiu mai mare. Dacă vă gândiți să amplasați niște tablouri într-un living mic pe post de decorațiuni, luați în considerare înlocuirea acestora cu niște oglinzi poate chiar cu anumite forme mai interesante pentru a scoate camera din anonimat.

Tot de decorațiuni pentru living țin și perdelele/draperiile. Pentru crearea unei iluzii cum că pereții camerei ar fi mai înalți, interesați-vă de un sistem de prindere ale perdelelor/draperiilor care să pornească din tavan. Astfel, veți obține impresia unui perete mai înalt, mai ales dacă perdelele/draperiile pornesc chiar din tavan și ajung până la pardoseală.

Lumina este un alt factor care contribuie la amplificarea vizuală a spațiului. Pentru asta, asigurați-vă că aveți geamuri mari, curate, cu rame albe. De asemenea, puteți să optați pentru corpuri de iluminat cu abajururi albe sau deschise la culoare și care să propage o intensitate mare de lumină.

O ultimă idee ține de mobilierul din living, nu de decorațiuni. Se presupune că alegerea pieselor de mobilier, indiferent dacă este vorba despre canapea, fotolii sau masă,  cu picioare va da impresia unui spațiu mai întins. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că mobila va părea că plutește la un oarecare nivel.

Decorațiuni pentru living – alegerea covorului potrivit

Nu toate peroanele doresc să aibă covoare în casă, mai ales dacă în familie sunt copii mici sau animale de companie. Totuși, în cazul în care vă doriți un covor în living, alegerea acestuia este destul de importantă – un covor greșit poate răsturna complet stilul unui living. Senzația de spațiu mai alrg este dată de obicei de covoarele în formă rotundă deoarece nu ocupă atât de mult loc pe pardoseală. De asemenea, tot pentru a se evita senzația de aglomerație și de spațiu mic, optați pentru un covor într-o singură culoare (fără modele și imprimeuri nebune) care ar fi indicat să fie una destul de deschisă.

Bineînțeles că atunci când vine vorba de alegerea unui covor trebuie să se țină cont de material și de culoare și în funcție de stilul și mobilierul din încăpere. Totuși, există o regulă pe care stiliștii o urmează de cele mai multe ori în ceea ce privește cromatica livingului. Această regulă pentru decorațiunile de living ține de simetria culorilor în ceea ce privește covorul și perdelele. Deși nu trebuie să fie exact aceeași culoare, cele două elemente trebuie să fie asemănătoare ca nuanță pentru a se obține un look compus.

Decorațiuni pentru living - Vopseaua potrivită

Din fericire, livingul este singura cameră în care se poate alege o culoare pentru pereți fără a se ține cont de alți factori – ex.: în dormitor nu se aleg culori puternice sau pline de viață pentru că nu se va obține un somn liniștit etc.. În cazul în care vă doriți niște culori foarte puternice, sfatul specialiștilor este acela de a alege să vopsiți un singur perete de accent în nuanța respectivă. Puteți folosi celelalte culori puternice sau culoarea accent prin decorațiuni în living pentru un aspect întreg. Astfel, nu veți încărca prea mult camera prin vopsirea tuturor pereților într-un mov strident de exemplu.

Totuși, trebuie să luați în considerare aptul că aceste culori sunt mai greu de potrivit cu diferite decorațiuni și că nu sunt clasice, de viitor, existând riscul să vă plictisiți repede de ele.