Decorațiuni pentru dormitor

Amenajarea unui dormitor implică o atenţie specială, fiind locul unde fiecare dintre noi trebuie să se simtă bine, să se poată deconecta de la viaţa cotidiană şi să se poată odihni pentru a-şi recăpăta energia.

decorarea-dormitoruluiÎncăperea destinată odihnei şi somnului trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a satisface dorinţele şi nevoile celor ce o vor folosi.

Înainte de a ne ocupa de amenajarea unui dormitor în funcţie de dorinţele noastre, ar trebui să ne asigurăm că încăperea respectivă poate fi amenajată ca dormitor.

Încăperea ce urmează a fi un dormitor trebuie să fie o încăpere bine izolată termic şi fonic, să beneficieze de ferestre mari pentru a se asigura lumina naturală şi pentru a se putea aerisi cu uşurinţă, să aibă o uşă bine aleasă astfel încât să cadreze foarte bine cu podeaua şi pereţii şi să asigure izolarea de restul casei. Încăperea trebuie racordată la căldură şi curent şi să i se adauge o sursă de ventilaţie.

Odată ce încăperea asigură toate condiţiile din punct de vedere tehnic, se poate începe amenajarea acesteia, fiecare jonglând cu decoraţiunile pentru dormitor în funcţie de preferinţe şi nevoi.

Din nevoia de a ne creea un spaţiu plăcut şi confortabil unde ne vom putea odihni şi dormi, fiecare încearcă să descopere exact ceea ce i-ar plăcea să folosească în materie de decoraţiuni, ce ar contribui la sporirea confortului şi efectelor benefice ale unui dormitor.

Unul din rolurile decoraţiunilor pentru dormitor este acela de a ne permite să ne punem amprenta asupra camerei, de a transfera acesteia parte din tendinţele noastre în materie de amenajări interioare.

Putem opta pentru un dormitor simplu, în care patul şi piesele aferente acestuia să ocupe întregul spaţiu. În cazul acesta vom acorda o atenţie sporită alegerii corpurilor de iluminat, perdelelor, draperiilor, covoarelor şi nuanţelor pereţilor. Culoarea apreciată cel mai mult de noi, poate fi transferată dormitorului nostru, creând jocuri minunate de culori, asortând tonuri şi nuanţe între covor, draperii, aplice şi lenjeria de pe pat.

Atunci când optăm pentru culoarea dormitorului şi, implicit a decoraţiunilor acestuia, ar trebui să ţinem cont de câteva sfaturi legate de efectul culorii asupra psihicului nostru, mai cu seamă că este vorba despre un dormitor, deci este locul în care se presupune că ar trebui să ne simţim relaxaţi şi liniştiţi.

Dacă ne hotărâm să amenajăm dormitorul în alb, atunci ar trebui să ştim că efectele acestei culori sunt benefice, inducând calmul şi echilibrul, şi favorizează instalarea unei stări de bine şi relaxare. Tocmai datorită acestor calităţi, este indicat ca albul să fie folosit în combinaţii cu tonuri şi culori mai agresive, având rolul de a diminua din efactele negative ale acestora din urmă.

Un dormitor în care predomină roşul va inspira vitalitate, acţiune, chiar agresivitate, de aceea este indicat ca suprafaţa dominată de roşu să fie cât mai mică şi să se folosească în combinaţii cu alb. Pereţii zugrăviţi în alb pot cadra foarte bine cu o draperie albă imprimată cu modele roşii şi cu un covor în aceeasi manieră. Un abajur roşu se poate strecura şi el în acest cadru, fără a agresa, iar lenjeria imprimată în alb-roşu se va potrivi dormitorului.

Culoarea roz este o culoare relaxantă şi liniştitoare, iar un dormitor poate fi amenajat în tonuri de roz pornind de la alegerea decoraţiunilor până la nuanţa pereţilor. Pe un perete roz-pal, putem monta câteva aplice în alt ton de roz, pe care vom aşeza fotografii înrămate cu rame în altă nuanţă, şi toate se vor asorta cu lenjeria de pat şi câteva pernuţe decorative presărate pe podea.

Albastrul este un bun aliat în decorarea unui dormitor, având proprietatea de a combate insomniile şi de a induce starea de bine şi linişte interioară. Un dormitor cu tâmplăria patului şi a dulapurilor albastră, ne dă posibilitatea de a alege decoraţiuni pentru dormitor în toate nuanţele de albastru, combinate cu alb.

Un dormitor violet va fi foarte elegant. Este o culoare rar întâlnită în natură, fapt ce-i conferă originalitate. O draperie impunătoare şi un covor în acelaşi ton, asortate cromatic imprimeurilor de pe lenjerii şi pernelor decorative, pot realiza împreună un dormitor foarte original.

Portocaliul este culoarea care îndepărtează senzaţia de oboseală, de aceea un dormitor în care decoraţiunile sunt portocalii va fi benefic pentru odihna şi relaxarea noastră.

Verdele induce relaxare şi deconectare, fapt ce îl face destul de potrivit decorării unui dormitor. Diverse tonuri de verde pot asigura o împletire minutată între nuanţele pereţilor şi cele ale mobilierului din dormitor.

Galbenul este o culoare luminoasă, pozitivă, ce inspiră căldură şi relaxare. Un dormitor ale cărui decoraţiuni vor fi alese în tonurile acestei culori, va fi sigur pe placul nostru şi ne va ajuta să ne relaxăm şi să ne odihnim.

Maroul, negru şi griul sunt culori neutre şi nu neapărat nepotrivite amenajării unui dormitor. Maroul este o culoare caldă şi uşor de asortat. Este extrem de des întâlnită atunci când este vorba de mobilier şi se poate combina foarte frumos în diverse tonuri, prin alegerea unor decoraţiuni potrivire. Rame de fotografii, casete de bijuterii, masuţe de machiaj, perne decorative şi draperii şi perdele, potrivite cu carpete şi covoraşe, pot realiza un dormitor maroniu, asortându-le şi potrivindu-le ca tonalitate cromatică.

Este bine să evităm folosirea mai multor culori într-o singură cameră. Mai cu seamă că este vorba de un dormitor, ar trebui păstrată o singură culoare, singura combinaţie indicată fiind cea cu alb şi cu tonurile culorii respective. O aglomerare de decoraţiuni de dormitor în diverse culori, chiar dacă acestea se potrivesc şi ne plac privite separat, vor avea un efecte agresiv asupra noastră şi vor diminua din rolul pe care noi îl atribuim camerei unde ne odihnim.

În momentul în care ne alegem decoraţiunile pentru dormitor o vom face în funcţie de preferinţele noastre atât în materie de culori, cât şi de materiale. Putem opta pentru un mobilier din lemn masiv sau pentru materiale tip pal sau chiar fier forjat. Vom alege tapiţerii complicate şi scumpe, sau vom opta pentru modele simple, uşor de întreţinut şi de manevrat. Pentru draperii, pernuţe decorative şi perdele, piaţa de specialitate pune la dispoziţie o gamă foarte largă de materiale, cu care putem realiza decoraţiuni originale şi elegante.

Decoraţiunile pentru dormitoare sunt variate ca formă, culoare şi utilitate. Pentru a ne decora dormitorul şi pentru a realiza tablouri frumoase atât cromatic, cât şi ca fromă, putem opta pentru decorarea dormitorului cu tablouri cu rame speciale, aplice luminoase, rame de fotografii, măsuţe de machiaj, mici canapeluţe sau tabureţi, perne decorative, covoraşe, perdele şi accesorii pentru ferestre, oglinzi, pături, totul alături de forme speciale de pat şi lenjerii îndrăzneţe.

Putem conferi dormitorului nostru un plus de originalitate optând pentru un pat cu baldachin, pe care îl vom asorta cromatic cu celelalte decoraţiuni interioare.

Dacă dorim să diminuăm din monotonia unui perete simplu, putem opta pentru un tapet imprimat cu o imagine reprezentativă, însă această alegere ar trebui să diminueze numărul altor decoraţiuni din dormitor. Efectul produs de tapet sau de un foto-tapet este suficient de pregnant, restul decoraţiunilor nefăcând altceva decât să încarce dormitorul.

Pentru cei pasionaţi de Feng Shui, sunt câteva idei de care ar trebui să ţină cont atunci când se pregătesc să-şi amenajeze dormitorul. Poziţonarea patului se va face astfel încât capul dumneavoastră să fie poziţionat spre nord, amplasarea se va face pe diagonală faţă de intrarea în dormitor, niciodată în dreptul uşii. Patul nu se va aşeza niciodată sub grindă, deoarece va favoriza instalarea unei stări de agitaţie şi de conflict.

Oglinzile din dormitor nu trebuie poziţionate spre pat, şi fiecare piesă de mobilier trebuie aşezată în aşa fel încât colţurile acestora să nu fie îndreptate către pat.

Specialiştii Feng Shui sunt total împotriva depozitării într-un dormitor a echipamentelor electronice. Câmpul electromagnetic al acestora influenţează negativ fluxul energiilor.

Pentru a favoriza energia ki, se poate recurge la câteva stimulente energetice cum ar fi acoperirea grinzilor cu un tavan fals, păstrarea unui cristal în dormitor, plasarea unei plante cu frunze rotunde sau a unui acvariu cu peşti, montarea unei mini fântâni cu apă curgătoare, folosirea clopoţeilor de vânt şi a beţişoarelor parfumate, sau aşezarea în încăpere a simbolurilor binecunoscute: elefănţel cu trompiţa în sus, broscuţă ţestoasă, cuplul de răţuşte.

Indiferent în ce manieră alegem să ne decorăm dormitorul, trebuie să ţinem cont de preferinţele noastre şi ale celor care vor folosi camera, să acordăm o atenţie deosebită materialelor şi calităţii decoraţiunilor pentru care optăm şi să ne dăm frâu liber imagineţiei. Trebuie să obţinem o cameră care să ne placă, în care să ne putem relaxa şi odihni, bucurându-ne ochii şi sufletul cu imaginea şi efectele unui dormitor primitor şi confortabil.

Dorim un dormitor simplu sau suntem adepţii unei camere încărcate, oricum ar fi, decorând totul cu gust şi rafinament, alegând decoraţiunile de dormitor în funcţie de voinţa noastră şi de posibilitatea pe care ne-o oferă spaţiul, vom obţine camera în care ne vom simţi bine, unde ne vom putea odihni şi reface, un spaţiu intim destinat numai nouă.