Alegerea corectă a plăcilor de faianță. Care sunt elementele care contează?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Faianța este prezentă în fiecare baie și bucătărie, reușind să ofere o mulțime de avantaje majore. Aceasta poate să ofere o estetică excelentă, asigură protecție pentru pereți și se curăță ușor. Cei care sunt într-un proces de decorare casă și ajung la pasul ce implică achiziție de faianță, pot descoperi că există o mulțime de tipuri de plăci și foarte multe sfaturi ce pot fi de ajutor.

Cum se alege corect faianța?

Trebuie să se țină cont de încăperea pentru care este destinată. În general, faianța este achiziționată pentru baie sau pentru bucătărie. În baie este nevoie de plăci foarte rezistente la umezeală și la condens, în timp ce bucătăria trebuie să dispună de plăci de faianță mari, care să nu lase prea multe rosturi și spații pentru acumularea mizeriei. Există o mulțime de modele de faianță baie și deopotrivă de faianță bucătărie, care asigură toate elementele practice și în același timp oferă o estetică perfectă.

Trebuie să se țină cont de mărimea pereților. Dacă se optează pentru faianță destinată încăperilor mici, este bine ca plăcile să aibă și ele dimensiuni ceva mai mici. Dacă spațiul este generos însă, plăcile pot fi mari.

Integrarea cu mobilierul. Faianța dintr-o încăpere trebuie să se integreze foarte bine cu mobilierul. În principiu, este indicat să fie în contrast cu acesta pentru a crea o imagine plină și interesantă. Din fericire, există o mulțime de modele de faianță, care mai de care mai interesante, începând cu cea lucioasă și terminând cu cea cu diverse inserții de lemn, piele și sticlă.

Textura plăcilor. În funcție de modul în care au fost create, plăcile de faianță pot avea diverse texturi. Fiind vorba despre plăci destinate pereților, textura poate să fie lucioasă, însă de multe ori, o textură antiaderentă oferă un aspect mai călduros și mai interesant.

Tendințele în decorarea cu faianță

Există mai multe tendințe de care se poate ține cont la alegerea faianței. Una dintre cele mai întâlnite tendințe este faianța cu plăci în două culori contrastante. Partea de jos a peretelui poate avea o nuanță închisă, în timp ce partea superioară poate să fie deschisă la culoare.

În ceea ce privește culorile, wenge este extrem de populară. Culoarea wenge imită lemnul de același fel și poate avea nuanțe de brun închis, brun roșcat sau crem.

În cazul băilor, cele mai populare culori sunt albastrul, griul și verdele, în timp ce la bucătărie sunt mult mai interesante culorile calde, cum ar fi bejul, orange-ul sau galbenul.

Ce mai trebuie avut în vedere la alegerea faianței?

Orice placă de faianță dispune de un grad de rezistența la uzură, notat cu PEI. Există 5 clase de PEI, cel mai bun fiind PEI 5, care se pretează la suprafețele extrem de folosite. Chiar dacă faianța nu este foarte solicitată din punct de vedere fizic, așa cum se întâmplă cu gresia, este bine să se țină cont de valoarea PEI.

De asemenea, este bine să se aibă în vedere și faptul că montajul gresiei și al faianței nu implică doar plăcile propriuzise. Pentru montaj mai este nevoie de adeziv, de ciment, de ipsos, nisip și chit pentru rosturi, care trebuie să aibă o calitate foarte bună.

Partea bună este că, odată ce este achiziționată, faianța, aceasta poate să aibă o durată de viață foarte mare, rezistând chiar și zeci de ani.

Pixabay.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *