Terapia prin artă – ce este și cum ne poate ajuta?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Arta, indiferent că sunteți artist sau doar o observați și vă bucurați de ea, este o activitate relaxantă și care are puterea de a ne inspira. Totuși, beneficiile expresiei artistice depășesc cu mult relaxarea și plăcerea. Foarte multe studii arată că terapia prin artă – cunoscută și ca artterapia – poate fi foarte valoroasă în tratamentul unor afecțiuni precum depresie, anxietate, tulburare de stres traumatic și chiar unele fobii. Cu alte cuvinte, prin artă reușim să ne exprimăm sentimentele fără cuvinte, să procesăm sentimentele mai complexe și să găsim alinare. În rândurile următoare, vom descoperi împreună beneficiile artterapiei pentru sănătatea mintală și emoțională.

Ce este artterapia?

Artterapia poate fi definită în mai multe moduri, dar poate că cel mai simplu mod de a o defini este aplicarea artelor vizuale într-un context terapeutic. Putem experimenta unele dintre beneficiile terapeutice ale expresiei artistice fie vizitând o galerie de artă precum More Art Please, fie implicându-ne în activități simple în confortul casei noastre, cum ar fi să scriem un jurnal, să desenăm, să creem un colaj, să sculptăm, iar exemplele pot continua. Fiecare dintre noi simte o anumită chemare spre o activitate artistică, așa că până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este să ne simțim confortabil în timpul procesului artistic.

 Pe de altă parte, putem lucra îndeaproape și cu un terapeut autorizat, deoarece un profesionist poate adapta fiecare activitate în funcție de nevoile specifice ale unei persoane. De exemplu, activitățile artistice în grup sunt excelente pentru a construi relații interpersonale sănătoase, ceea ce poate fi foarte util dacă luptați împotriva depresiei. Este esențial să încercăm artterapia numai dacă dorim. Adesea, a ne exprima prin artă și a ne exprima sentimentele prin cuvinte poate fi la fel de dureros. Așadar, dacă încă nu sunteți pregătiți să încercați, mai bine așteptați un moment mai oportun.

Beneficiile artterapiei

Oricând ne simțim copleșiți sau presați de lumea atât de agitată în care trăim, ar trebui să încercăm artterapia, fie chiar și din postura de spectactor. Creând sau observând arta, este o modalitate de a reduce viteza cu care ne trăim viețile și de a afla totodată care sunt acele probleme care ne împiedică să fim fericiți pe deplin. Artterapia îmbunătățește sănătatea mintală a persoanelor care se confruntă cu dependențe, anxietate, tulburări de atenție, durere și pierdere, demență, depresie, tulburări alimentare, boli fizice, stres postpartum, traume, probleme de relație și multe altele.

Artterapia poate fi folosită ca adjuvant al tratamentului tradițional pentru sănătatea mintală. Scopul este cel de a gestiona comportamentul, de a procesa emoțiile, de a reduce stresul și anxietatea și de a spori stima de sine.

Nici nu este necesar să fiți un connoisseur al artei sau un artist renumit pentru a încerca medicina artistică. Natura umană este creativă și tot ceea ce trebuie să faceți pentru a culege roadele terapiei prin artă este să fiți sinceri în ceea ce privește propriile sentimente. Tot studiile sugerează că activitățile artistice stimulează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător foarte util în lupta împotriva depresiei și anxietății.

Într-un final, profesioniștii și experții din domeniul sănătății mintale consideră că terapia prin artă este deosebit de benefică, deoarece ne ajută să sporim respectul de sine, să ne depășim emoțiile, să ne cunoaștem și să ne înțelegem și să preluăm controlul asupra vieții noastre. Orice proces de creație artistică este practic o călătorie a descoperii de sine, pe parcursul căreia eliminăm barierele emoționale și învățăm să comunicăm cu noi înșine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *