Ușile pentru apartament: Între funcționalitate și design

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ușile din apartament au un rol deosebit de important. Pe lângă factorul estetic, acestea asigură buna izolare termică și fonică, securitatea casei și crearea unor spații delimitate, intime și confortabile.

Fie că tocmai te-ai mutat într-un apartament și vrei să alegi ceva să te reprezinte sau ușile pe care le ai s-au uzat și simți nevoia de o actualizare, alegerea ușilor potrivite poate fi destul de dificilă.

Dacă te vei concentra doar pe funcționalitate, aspectul casei și coerența stilistică vor avea de suferit. Dacă, din contră, te vei axa doar pe design, este posibil ca siguranța și durabilitatea să nu fie chiar cele din topul gamei.

De aceea, îți recomandăm să ții cont de sfaturile de mai jos, pentru a alege cele mai bune uși pentru locuința ta!

1. Privește ușa într-un context anume

În primul rând, când cumperi o ușă, trebuie să ții cont de spațiul în care va fi amplasată și de necesitățile specifice dictate de zona respectivă.

●      Alegerea modelului în funcție de cameră

Fiecare încăpere din locuință are particularități importante. De aceea, nu poți achiziționa același model de ușă pentru toate camerele. Când vizitezi un magazin de uși, nu te grăbi, ci mai degrabă studiază toate variantele disponibile și imaginează-ți produsele puse în contextul lor.

Astfel, ușa dintre hol și living poate fi diferită de cea dintre hol și dormitorul copiilor, de exemplu. Poate că vei dori o ușă cu design mai elegant pentru sufragerie și o ușă ceva mai simplă, dar rezistentă la „proiectele artistice” ale copiilor, pe care să o montezi între camera lor și hol.

De asemenea, dacă îți plac ușile cu geam semi- opac sau vitralii decorative, ține cont că acestea se potrivesc cel mai bine în living, și nu în dormitor, încăpere în care dorești să creezi o atmosferă intimă și relaxantă. Dacă montezi o ușă cu inserții transparente sau semi- transparente, lumina din restul casei va pătrunde în dormitor, iar izolația fonică nu va fi nici ea la fel de eficientă.

În mod similar, o ușă cu inserții de sticlă sau vitralii nu este potrivită nici pentru camera celor mici. Geamul se poate sparge cu ușurință, iar cioburile rezultate pot provoca accidente.

●      Alegerea materialului și a texturii ușii

De asemenea, este indicat să alegi cu atenție și materialul ușii. În vreme ce ușa de la intrare trebuie să fie extrem de rezistentă și confecționată din metal sau aluminiu, ușile din interior pot fi din lemn sau PVC.

Dacă vrei ca ușa să aibă o izolație termică și fonică bună, alege ca material lemnul masiv sau lemnul stratificat, cu o grosime minimă de 40 mm.

În materie de textură, optează pentru lemn natur, tratat cu un strat pentru rezistență superioară la zgârieturi, lovituri și pete, dacă printre membrii familiei se află copii sau animale de companie. Texturile lucioase, elegante, se pot deteriora ceva mai rapid.

2. Ține cont și de aspectul estetic

În materie de design, ușile din casă pot rămâne în anonimat, ca un element necesar, dar extrem de subtil, sau pot reprezenta un element de design propriu-zis.

●      Ușa ca element subtil

Dacă preferi ca ușile să aibă un rol strict funcțional, optează pentru nuanțe care să se integreze perfect în decor. Astfel, ele nu vor ieși deloc în evidență, ci vor completa subtil și elegant designul casei.

În cazul în care pereții sunt albi, optează pentru o ușă similară, cu tocuri albe și clanță subtilă, metalică sau albă. Dacă pereții au o culoare vie, alege o ușă cât mai simplă, fără modele sau inserții.

●      Ușa ca accesoriu

Unii oameni adoră să construiască elemente impresionante din cele mai simple accesorii. Dacă te numeri printre ei, optează pentru o ușă statement, cu inserții de vitralii și clanță stilizată, sau montează o ușă dublă, dacă spațiul îți permite acest lucru.

Orice ai alege, asigură-te că ușile cumpărate sunt montate corect și sunt confecționate din materiale de cea mai bună calitate.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/IAQJjjNq0fs

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *