Povestea jucăriilor din lemn

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cercetările sugerează că primele jucării din lemn datează din epoca de piatră. Acum 2,9 milioane de ani, din anul 2030 î.Hr. în Africa se produceau modele simple de instrumente utile, cum ar fi bastoane, topoare și arcuri, precum și păpuși, destinate să învețe copiii să supraviețuiască, având drept intenție secundară de a-i distra. Studiile culturale egiptene și grecești arată dovezi ale creării unor jucării mai puțin practice și mai distractive, de la jucării de bază modelate de meșteșugari pentru membrii familiei la exemple extraordinare artizanale comandate de membrii mai bogați ai societății.

povestea jucăriilor din lemnDe la exemple artizanale la produse comerciale

Fabricarea comercială a jucăriilor din lemn la scară mică a început în Evul Mediu în magazinele mici, fabricarea industrială începând din anii 1800, în special în Germania și Europa de Nord. „În timpul celui de-al doilea război mondial majoritatea fabricilor de jucării au fost transformate pentru producția materialelor de război. Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XX-lea, odată cu sosirea unei perioade bogate din plastic și jucăriile metalice au devenit mult mai ieftine și mult mai frecvente.” (A Brief History of Toys de Tim Lambert)

La mijlocul secolului al XIX-lea jucăriile din lemn au început să fie înlocuite din cauza dezvoltării primelor materiale din plastic. Conform Grupului NPD a Serviciului de urmărire a consumatorilor, astăzi dimensiunea pieței SUA pentru industria totală a jucăriilor pentru anul 2020 a fost de aproximativ 32,6 miliarde de dolari, reprezentând o creștere de 16,7% față de 2019. Așadar, în doar câteva decenii, valul consumerismului a înghițit simplitatea și frumusețea jucăriilor din lemn și a dat prioritate jucăriilor din plastic, care sunt produse din material ieftin și au o durabilitatea scăzută.

Într-o lume a plasticului, mai avem spațiu pentru jucăriile din lemn?

Jucăriile din lemn sunt cele mai vechi jucării care au existat de la crearea civilizației noastre. Jucăriile din lemn contribuie la dezvoltarea gândirii abstracte, de aceea ar trebui să contribuim mai mult la păstrarea tradițiilor de a folosi jucăriile din lemn. Marele filosof John Lock a introdus pentru prima dată conceptul de „jucărie educațională” în cartea „Some Thoughts Concerning Education” publicată în anul 1693. Lock a sugerat ideea revoluționară conform căreia, nivelul de educație a copilului nu ține de destin, argumentând că micuții au nevoie de obiecte educative cu care să se joace pentru a-și dezvolta abilitățile. Ba chiar, el a menționat că jucăriile din lemn, asemeni blocurilor alfabetice, ar trebui incluse în sălile de clase, pentru că acest lucru va contribui la ridicarea nivelului de alfabetizare.

De la filosofia lui J.Lock la Metoda Montessori, o călătorie în timp

În era tehnologiilor electronice, unde copiii dacă nu se joacă cu un obiect din plastic stau în fața unui ecran, este greu probabil să recunoaștem real utilitatea jucăriilor din lemn, mai ales pe seama cuvintelor spuse de un filosof acum câteva decenii. Înainte să trageți concluzii pripite vă invit să descoperim o tehnică de educație mai modernă care poartă numele de „Metoda Montessori”.  

Potrivit American Montessori Society „De mai bine de un secol încoace, abordarea axată pe copil pe care dr. Maria Montessori, un medic italian, a dezvoltat-o ​​pentru educarea copiilor a transformat școlile din întreaga lume. De îndată ce intrați într-o sală de clasă, veți vedea copii care lucrează, profund angajați în munca lor și respectuoși față de ei înșiși și de împrejurimile lor. Metoda Montessori promovează o creștere riguroasă și motivată de sine pentru copii și adolescenți în toate domeniile dezvoltării lor cognitive, emoționale, sociale și fizice.”

Un element definitoriu al claselor Montessori este că acestea au favorizat jucăriile „reale” din materiale naturale precum lemnul, deoarece sunt sănătoase, sigure și inspiraționale pentru copii. O jucărie din lemn simplă, frumos realizată, poate capta interesul unui copil fără a-l copleși și îi poate inspira imaginația fără a-l direcționa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *