Grand Theft Auto (GTA), o scurtă inscursiune într-o „lumea criminală”

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În august 2020, Grand Theft Auto Online avea în medie 88.398 de jucători activi pe Steam, cu un vârf de 154.677. În august 2021, jocul a avut în medie 118.883 mii de jucători simultani pe platforma globală de distribuție digitală a jocurilor video „Steam”, ajungând la un număr maxim de 218.784 mii. Așadar, în pofida faptului că prima versiune a jocului a fost lansată tocmai acum 24 de ani, universul criminal dintr-un oraș fictiv american încă atrage atenția publicului mainstream.

Grand Theft Auto (GTA), o scurtă inscursiune într-o „lumea criminală”

Începutul aventurii, GTA 1

Potrivit Vision Museum, versiunea inaugurală a francizei GTA a fost lansată inițial pentru PC-uri bazate pe Windows și MS DOS în octombrie 1997 și a fost ulterior transferată pe PlayStation și Game Boy Color. GTA 1 a fost un joc setat bidimensional, cu o cameră de vizualizare de sus în jos.

„Jocul GTA 1 se bazează pe puncte, cu o anumită cantitate de puncte necesare pentru a finaliza nivelurile. Punctele pot fi folosite ca monedă pentru a achiziționa diverse articole disponibile în joc. Misiunile devin mai dificile pe măsură ce jocul progresează, dar jucătorii blocați pot folosi o varietate de înșelătorii pentru a depăși zonele provocatoare. Jocul trebuia să fie lansat ca Grand Theft Auto 64 pentru platforma Nintendo 64, dar nu a mai ajuns la acest pas niciodată.”

De la apariție, la interzicere în doar un deceniu

În doar un deceniu după lansare, GTA a ajuns unul dintre cele mai cotate jocuri din lume. Acest fapt nu a convins însă autoritățile unor țări să îl supună cenzurii. Astfel, Thailanda a fost singurul stat care a interzis fiecare titlu din franciză. Contrar așteptărilor, motivul nu este gradul ridicat de violență a jocului sau aplicarea dictatorială a cenzurii în acest stat. Precedentul a fost creat de un caz din viața reală.

În 2008, un tânăr pe nume Polwat Chino a oprit un taxi din Bangkok și când a venit timpul să-și plătească călătoria, a scos în schimb un cuțit și l-a înjunghiat pe șofer. Când polițiștii l-au luat, Chino a dat vina pe Grand Theft Auto pentru acțiunile sale violente, spunând că „uciderea părea ușoară în joc” și avea nevoie de bani pentru a-l juca. Din păcate, guvernul thailandez a răspuns prin scoaterea în afara legii a tuturor jocurilor GTA dintr-o dată, fără să verifice nivelul de discernământ la care se afla tânărul și situația sănătății sale mintale.

GTA, un joc deosebit?

Seria de jocuri Grand Theft Auto este a cincea cea mai vândută franciză de jocuri video din toate timpurile. Menținerea în acest clasament nu este un lucru ușor. Rockstar Games, compania creatoare, este cunoscută pentru adăugarea de detalii ascunse, secrete și referințe în toate jocurile GTA. Dacă te consideri fan GTA sau vrei să încerci jocul, pe platforma jocurinoi.ro poți explora posibilitățile universului de gaming. Până atunci vom lăsa aici factorii care confirmă individualitatea și originalitatea acestui joc. Începem cu cel mai impunător, există 80.000 de linii de dialog în GTA IV. Așadar, dacă crezi că dialogurile din jocuri sunt banale trebuie să reții că într-o serie elementară autorii au creat 80.000 de linii de dialog.

Pe jocurinoi.ro încă mai ai ocazia să prinzi ofertele pentru Grand Theft Auto IV sau să găsești alte jocuri care îți plac, dacă nu ai reușit să câștigi această cursă. O altă curiozitate despre joc este că seria GTA a fost creată din cauza unei erori într-un alt joc Race’n’Chase. În jocul original al polițiștilor și tâlharilor, o problemă a făcut ca mașinile poliției să-i alunge agresiv pe criminali de pe drum. Jucătorii care au testat-o au adorat-o, așa că factorii de decizie s-au concentrat asupra acestui comportament și au refăcut jocul. O  surpriză se ascunde și în seria IV, Niko Bellic din GTA IV se bazează pe personajul Sasha din filmul Behind Enemy Lines. În pofida scenelor de violență, creatorii GTA au încercat să infiltreze în joc și niște momente educative. De exemplu, în GTA V dacă vorbiți la telefon în timp ce conduceți, nu veți putea să vă reglați farurile, deoarece mâna este ocupată. Este încurajată și susținerea artiștilor stradali, nu puteți face o fotografie a unui interpret stradal în GTA V fără a-i oferi bacșiș, pentru că acesta se va enerva ulterior.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *