De ce să alegi becuri led în locul becurilor obișnuite?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fiecare dintre noi ne dorim să contribuim la reducerea poluării și la o funcționare cât mai bună a planetei care ne întreține de atâta timp. Cu cât putem, cu ce dispunem, cum ne permite bugetul. Una dintre cele mai bune metodele de reducere a poluării este reducerea consumului de energie electrică și utilizarea de becuri led, în locul celor uzuale. 

Exista mai mulți factori care pot contribui la o reducere a consumului de energie. Înlocuirea consumatorilor casnici cu echipamente eco-friendly este cu siguranță unul dintre acești factori. Există deja pe piața de specialitate frigidere clasificate după diferite categorii energetice, mașini de spălat, iar lista ar putea continua. Orice producător de echipamente electrice, fie renumit deja, fie în plină ascendență, face eforturi susținute pentru a avea în oferta și echipamente care să consume puțin și să ajute astfel la protejarea mediului înconjurător.

Așa că, printre alte lucruri făcute în casă, cum ar fi înlocuirea mașinii de spălat și a frigiderului, se pot înlocui la fel de bine și becurile. Multă lume se poate întreba “de ce?”. De ce ai face o schimbare atunci când lucrurile merg bine? Pentru că se poate și mai bine! Pentru că deși poate că nu ai probleme cu instalația de iluminat și factura nu este una cu origini astronomice, se poate mai bine. Investiția este complet justificată, datorită unui număr foarte mare de ore de funcționare, sesizabil la factura pentru curent electric.

De exemplu, să spunem că un bec clasic costă 2-3 lei și are o durată de funcționare de 2000-3000 de ore. Un bec led costă 30-40 de lei și are o durată de funcționare garantată de minim 50.000 de ore. Consumul unui astfel de bec led este cu mult mai mic. Dacă același bec clasic, cu incandescentă, are un consum de 60 W/oră, un bec led care oferă aceeași luminozitate va consuma 10 W.  Coroborând aceste date, este foarte ușor să înțelegem cum în scurt timp am realizat chiar o economie deloc de neglijat.

Avantajele becurilor led nu se opresc la aspectul financiar, ci continuă și pe alte planuri. Din punct de vedere constructiv sunt mai rezistente la șocuri, praf și apă. Credeți că aceste aspecte nu sunt importante? Ba dimpotrivă, am spune. Căderile de tensiune, destul de frecvente dealtfel, pot pune la încercare un bec obișnuit, în vreme ce un bec led va funcționa fără probleme. Praful, așa cum îl credem noi inofensiv cu particulele sale mici, poate avea o influență negativă în ceea ce privește funcționarea unui bec obișnuit. Apă? Ei bine umiditatea unei camere, sau pur și simplu un accident la nivelul rețelei de apă, pot pune în dificultate un bec obișnuit. Însă nu și un bec led.

Mai apoi, aceste becuri au un design elegant, nu emit radiații ultraviolete și, foarte important, lumina emisă nu este obositoare. Lumina emisă este foarte importantă. Becurile sunt un surogat al luminii naturale, drept pentru care ar trebui să ne ofere o lumina cât mai apropiată de lumina zilei. Un bec led poate face acest lucru, iar acesta este un avantaj major, pe care pur și simplu nu ai cum să îl treci cu vederea, mai ales când vine vorba despre propria sănătate, despre sănătatea ochilor tai.

Acestea sunt câteva dintre apectele ce merită a fi luate în calcul atunci când alegem să facem o modificare în ceea ce privește sursele de iluminat ale casei noastre. Avantajele becurilor led însă sunt de necontestat. Prețul, deși poate puțin mai mare decât în cazul unui bec obișnuit, își amortizează investiția, iar mulțumirea va fi cu atât mai mare cu cât vom constata în final că alegerea făcută este una care nu doar ne satisface exigențele de confort, dar care ne și ajută să facem economii substanțiale.

Sursa foto: Pixabay.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *