De ce este benefic să ne decorăm locuințele cu lemn?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O locuință frumoasă este una care emană căldură, confort și relaxare. Nu există o modalitate mai ușoară de a obține această stare de bine decât personalizându-ne locuințele cu obiecte decorative din lemn. Decorarea locuințelor cu lemn nu este nicidecum o nouă tendință, ba dimpotrivă, lemnul a fost folosit secole la rând și pe bună dreptate.

În primul rând, lemnul certificat, adică lemnul care provine din surse durabile, este singurul material major de construcție care ajută la combaterea schimbărilor climatice. Pe de o parte este regenerabil, iar pe de altă parte, stochează carbon – aproximativ 50% din greutatea lemnului uscat este carbon care a fost îndepărtat din atmosferă de către copacul care se afla în creștere. De asemenea, lemnul are o energie încorporată mai mică decât majoritatea celorlalte materiale – energia încorporată fiind cantitatea de energie utilizată în producția și transportul unui material.

Deși frumusețea naturală a lemnului este incontestabilă, una dintre caracteristicile sale-cheie constă în versatilitatea sa incredibilă. Poate fi folosit într-o multitudine de moduri, motiv pentru care lemnul este adesea folosit în tot felul de locuri, de la propriile noastre case și până la cafenele, restaurante și magazine de îmbrăcăminte. Spațiile comerciale care sunt la curent cu tendințele de amenajare și decorare apreciază natura organică a lemnului și capacitatea acestuia de a reconecta oamenii cu împrejurimile lor.

Lemnul nu se demodează niciodată. În lumea modernă în care trăim astăzi, cei mai mulți dintre noi tânjim să ne reconectăm cu natura, motiv pentru care tindem să ocolim tendințele rigide în ceea ce privește amenajarea locuințelor noastre. Dintotdeauna, lemnul a fost un material popular în spațiile rezidențiale și comerciale, iar în ultimul timp, se pare că se bucură de o popularitate semnificativă, dată fiind tendința de utilizare a mai multor materiale naturale. Lemnul a ocupat întotdeauna un loc aparte în tendințele de design, iar asta probabil nu se va schimba niciodată.

În prezent, dorința de a reveni la natură și de a folosi materiale organice, cum ar fi lemnul, se atribuie lumii rapide în care trăim, dependenței noastre de tehnologie, așa că am ajuns să ne dorim să ne reconectăm cât mai mult cu natura, într-un efort de detoxifiere digitală. În ultimii ani, tendințele interioare s-au orientat către designul industrial cu note scandinave. Observăm acest design în multe cafenele și restaurante, simplitatea, minimalismul și funcționalitatea fiind principiile de design predominante. Utilizarea strategică a lemnului reușește să îmblânzească percepția oamenilor despre amenajarea industrială, atributele naturale ale lemnului creând o legătură cu lumea de afară.

Lemnul încorporat în spațiile de locuit are beneficii semnificative. În primul rând, lemnul creează o sinergie între libertatea naturală a vieții exterioare și confortul de a fi în propria noastră locuință. Din nou, trebuie să amintim tehnologia de care suntem dependenți. Deși este esențială, utilizarea tehnologiei în viața de zi cu zi poate fi copleșitoare. Posibilitatea de a crea o atmosferă care nu este artificială, ci se trage direct din natură, ne va ajuta să ne îndepărtăm măcar puțin de esența sintetică a tehnologiei.

Lemnul este o resursă cu un impact enorm și, atunci când este încorporat într-o locuință, are abilitatea de a îmblânzi amenjarea, datorită notei organice pe care o emană. Este foarte ușor să ne decorăm locuința cu elemente din lemn. Putem opta pentru cutii din lemn pentru depozitarea lucrurilor, pentru cutii din lemn destinate cheilor și corespondenței, pentru suporturi de flori din lemn și pentru multe alte elemente din lemn care vor spori sentimentul de căldură și de confort, vor îmbogăți amenajarea cu o paletă de culori frumoase și vor spori caracterul și stilul locuinței.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *