Cum se calculează rata la asigurarea auto – care sunt cei mai importanți factori?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru mulți deținători de mașini, ratele la asigurările auto pot părea destul de substanțiale, dar există o serie de factori care se iau în considerare la calcularea ratei pentru asigurarea auto.

De fapt, companiile de asigurări auto prezintă patru factori primari de care țin cont atunci când stabilesc rata de asigurare auto:

Fișa de conducere. Multe companii de asigurări doresc să cunoască istoricul complet al șoferului înainte de a-i stabili rata la asigurarea auto, tocmai pentru a descoperi eventualele accidente auto în care a fost implicat și cine a fost vinovatul, dar și alte încălcări în trafic. De asemenea, compania de asigurări auto va dori să știe cum și cât conduceți. Altfel spus, cu cât conduceți mai des și pe distanțe mai mari, cu atât sunteți mai expus la tot felul de riscuri, iar compania de asigurări auto va dori să ia în calcul aceste riscuri. Dacă ați fost implicat în foarte puține accidente – chiar și în trecutul destul de îndepărtat – vă puteți aștepta să plătiți o rată mai mare. Chiar dacă ați fost implicat în doar două accidente, consecințele acestor accidente vă vor afecta rata la asigurarea auto. Compania de asigurări va dori să știe unde locuiți și unde lucrați pentru a-și forma o imagine referitor la cât de mult conduceți. Dacă distanța până la locul de muncă este destul de lungă, din nou sunt șanse să vi se calculeze o rată mai mare.

Unde locuiți. Poate că nu v-ați gândit la asta, dar multe contracte de asigurare sunt gândite în funcție de zona unde locuiți. O serie de factori stau la baza acestei strategii de calculare a ratelor de asigurare auto, inclusiv istoricul accidentelor din zonă, populația demografică, cazurile de furturi și vandalism, fenomenele meteorologice extreme și orice alte considerente majore.

Tipul de mașină pe care îl conduceți. Companiile de asigurări vor dori să știe dacă sunteți deținătorul unei mașini sigure sau cu un motor performant, care tinde să provoace multe accidente sau să fie subiectul unui furt. Nu contează cât de sigur vă simțiți în mașină. Dacă dețineți o mașină pe care companiile de asigurare o consideră riscantă, veți avea o rată mai mare de achitat. De multe ori, mașinile mici, sportive sunt destul de problematice. Potrivit experților, anul, marca, modelul, stilul caroseriei și vârsta vehiculului sunt cei mai importanți factori când vine vorba de mașina pe care o conduceți.

Politica selectată. În cele din urmă, politica pe care o alegeți este un factor determinant la calcularea ratei finale. Gândiți-vă la politica asigurării auto ca la alegerea unui plan de asigurare de sănătate. Puteți opta pentru un RCA ieftin online sau pentru o asigurare auto cu toate clauzele incluse. Deductibilele sunt, de asemenea, un factor important. Deductibil înseamnă banii pe care îi scoateți din buzunar atunci când sunteți implicat într-un accident, de exemplu. Dacă politica aleasă are o valoare deductibilă scăzută, ratele vor fi mai mari. Deși această opțiune implică costuri mai mici în momentul accidentului, veți plăti o rată mai mare lună de lună sau anual. De asemenea, dacă ați ales o asigurare cu o acoperire mai mare decât ați avea nevoie în mod normal, din nou veți plăti suplimentar. Înainte de a vă ajusta nivelurile de acoperire, cel mai indicat este să discutați cu un profesionist în asigurări.

În cele din urmă, încercați să vă simplificați planurile de asigurări. Poate că vi se pare că ați avea de câștigat dacă încheiați un contract de asigurare auto cu o firmă, contractul de asigurare a locuinței este încheiat cu o altă companie, iar motocicleta ați pus-o sub asigurare cu o altă firmă. Poate că ratele propuse de toate aceste trei companii sunt mai mici, dar dacă vă veți asigura toate bunurile cu aceeași companie de asigurări, sunt șanse mari să beneficiați de reduceri substanțiale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *