Cum să decorezi dacă locuiești într-un spațiu mic?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

A trăi într-o locuință de mici dimensiuni este deseori provocator, dar asta nu înseamnă că trebuie să trăim cu un sentiment permanent de frustrare, de irascibilitate sau de nemulțumire. Dimpotrivă, traiul într-un apartament sau o casă mică ne poate determina să fim mai creativi și mai cumpătați când vine vorba de a face cumpărături pentru casă. De asemenea, putem folosi lucrurile pe care le avem în diverse alte moduri, depășind cu mult scopul cu care au fost produse.

De cele mai multe ori, suntem în căutare de idei eficiente de depozitare sau idei de amenajare care să ne ajute să ne simțim confortabil, relaxați și să iubim fiecare metru pătrat din locuința noastră, fără să o mai considerăm o cutie.

Așadar, fie că locuiți într-un apartament de mici dimensiuni sau o casă micuță, iată câteva modalități de decorare care vor conduce negreșit la rezultate minunate:

Reparați micile imperfecțiuni. Pentru foarte multe persoane, micile imperfecțiuni care au fost trecute cu vederea în momentul construirii locuinței sau care au apărut odată cu trecerea timpului, sunt stresante. Dacă trecem în fiecare zi pe lângă o fisură care a apărut pe perete sau pe lângă o crăpătură în zona ferestrei, gândindu-ne că trebuie să ne facem timp să efectuăm reparațiile corespunzătoare, vom deveni pe nesimțite mai stresați și mai nervoși. E ca și cum un bulgăre mic de zăpadă s-ar rostogoli de zeci de ori și odată ce-a ajuns în vale, s-a transformat într-un bulgăre uriaș. Așa se întâmplă și cu micile imperfecțiuni din locuințele noastre. Ca să nu vină ziua în care vom exploda la vederea acestor imperfecțiuni sau ziua în care nu ne vom mai suporta pe noi înșine pentru că am devenit mult prea nervoși și puși pe harță, cel mai indicat ar fi să dăm dovadă de o atitudine proactivă și să reparăm din timp toate micile defecte care amenință estetica și integritatea locuinței noastre. Uneori, este suficientă doar o amiază liberă de sâmbătă pentru a repara o serie de astfel de mici defecte. Veți fi surprinși de cât de calmi, relaxați și mulțumiți veți fi după ce veți rezolva aceste probleme minore.

Optați pentru culori neutre. În special când vine vorba de alegerea aparatelor de uz casnic și a pieselor de mobilier, culorile neutre sunt cele mai indicate. În general, culorile închise ne oferă senzația unui spațiu mic, ceea ce este de evitat mai ales dacă deja locuim într-o casă cu o suprafață nu foarte generoasă. Poate că un covor maro sau gri închis este acceptabil, dar în acest caz, pereții sau tavanul ar trebui văruiți într-o culoare deschisă. Pe de altă parte, culorile neutre vor face ca spațiul să se simtă mai mare și mai puțin înghesuit. Strategia este să optați pentru culori neutre atunci când alegeți aparatele de uz casnic, blaturile din bucătărie și piesele de mobilier.

Organizați spațiul. Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care puteți crea mai mult spațiu este să scăpați de lucrurile de care nu mai aveți nevoie, de cele pe care nu le mai folosiți și de lucrurile deteriorate, care ar trebui aruncate. Totul începe cu o curățenie temeinică, în toate locurile din casă, inclusiv în frigider, în cămară, în congelator și în toate dulapurile și sertarele din casă. În bucătărie, putem folosi cutii pentru torturi, cutii de depozitare, caserole și recipiente transparente în care putem depozita orice, de la brioșe, condimente și până la sosuri, alimente înghețate și dulceață. Apoi, lucrurile aflate în stare bună le puteți dona sau le puteți dărui persoanelor apropiate. Nu are niciun sens să păstrăm astfel de lucruri, dacă principala noastră nemulțumire este cea a unui spațiu mic.

Înlocuiți jaluzelele cu perdele. Orice încăpere mică devine dintr-o dată mai spațioasă dacă este scăldată în lumină naturală. Prin urmare, dacă aveți jaluzele, ar fi cazul să faceți trecerea la perdele ușoare, din voal sau din organza. Jaluzelele orizontale acoperă o porțiune mare a ferestrei în partea de sus, chiar și atunci când sunt ridicate. În schimb, optați pentru perdele vaporoase, pe care le puteți da rapid la o parte, pentru a permite luminii soarelui să vă viziteze casa.

În cele din urmă, încercați din când în când să faceți mici modificări de decor pentru a aduce puțină prospețime și energie bună. Nu trebuie să faceți mare lucru, ci puteți doar să schimbați pernele decorative, păturile de pe canapea, să aprindeți o lumânare parfumată sau să umpleți o vază cu flori de sezon.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *