Cum funcționează un aparat de aer condiționat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sistemele de aer condiționat sunt aparate de uz casnic folosite pentru răcirea sau condiționarea aerului din interiorul casei. De multe ori, AC-ul este comparat cu un frigider, doar că în loc să vă mențină produsele alimentare perisabile, rolul unui aparat de aer condiționat este să răcească aerul de acasă sau de la birou. Un sistem de aer condiționat utilizează o substanță chimică denumită refrigerant pentru a vă răci casa. Componentele aparatului de aer condiționat funcționează în mod unison prin transformarea agentului frigorific dintr-un lichid într-un gaz, apoi iar într-un lichid prin procesul de evaporare. Cele trei componente principale care alcătuiesc un sistem standard de aer condiționat includ un compresor, un condensator și un vaporizator.

Cum funcționează un sistem de aer condiționat standard

Atunci când se desfășoară lucrările de montare aparat aer condiționat, compresorul și bobina de condensare vor fi amplasate în afara casei, de regulă într-un loc cât mai puțin vizibil. De asemenea, fiind destul de zgomotoase, vor fi montate departe de ferestrele dormitorului și de terase. Vaporizatorul este amplasat în interiorul locuinței dumneavoastră, în mod obișnuit într-un dispozitiv de tratare a aerului. Acesta găzduiește, de asemenea, ventilatorul și suflanta, împreună cu alte componente esențiale necesare sistemului de aer condiționat.

Când agentul frigorific ajunge la unitatea de condensare, un compresor îl stoarce, ceea ce creează un gaz extrem de fierbinte și de înaltă presiune. Apoi, se deplasează la condensator, unde aripioarele de răcire poziționate în jurul bobinei de condens ajută la disiparea sau scoaterea căldurii, transformându-l astfel într-un lichid mult mai rece. Apoi, lichidul rece se deplasează la vaporizator și se infiltrează în interiorul dispozitivului de tratare a aerului. Când lichidul intră în bobina vaporizatorului, presiunea sa scade. De aici începe răcirea aerului. Deoarece este necesară căldura pentru a separa moleculele cu scopul de a transforma lichidul înapoi în gaz, acesta extrage căldura din aerul din jur. Aripioarele metalice poziționate pe bobina vaporizatorului ajută la schimbul de căldură în timpul acestui proces. Deoarece agentul frigorific părăsește vaporizatorul, acesta este un gaz rece și de joasă presiune. Se deplasează înapoi la unitatea de condensare, iar procesul se repetă de fiecare dată. Bobina vaporizatorului se află, de obicei, în interiorul unui dispozitiv de tratare a aerului.

Dispozitivul de tratare a aerului este practic o carcasă care conține evaporatorul, precum și un ansamblu ventilator. Ansamblul ventilator este responsabil pentru direcționarea fluxului de aer pe aripioarele vaporizatorului. Pe măsură ce aerul cald traversează aripioarele vaporizatorului, se extrage căldura, care transformă agentul frigorific lichid înapoi în gaz, ca parte a procesului menționat mai sus. Întregul proces continuă până când temperatura interioară atinge setările programate pe termostat. Odată ce senzorul de termostat atinge nivelul dorit, acesta dezactivează sistemul de aer condiționat. Pe măsură ce temperaturile din interiorul casei se ridică deasupra setărilor programate pe termostat, sistemul este reactivat pentru a răci aerul.

Rolul termostatului de aer condiționat

Un termostat este un dispozitiv sensibil la temperatură și este o componentă crucială a unui sistem de climatizare. Pe măsură ce temperaturile aerului din interior se ridică sau depășesc o limită prestabilită, termostatul îi spune aparatului de aer condiționat când să se oprească și când să pornească. Operarea poate varia între dispozitive simple, cu comandă manuală și unități programabile sofisticate, cu funcționalități îmbunătățite și capabilități Wi-Fi. Atunci când au loc lucrările de montare aer condiționat, termostatul este adesea instalat în imediata apropiere a dispozitivului de tratare a aerului.

În mod ideal, amplasarea sa se află în centrul casei departe de ferestre, uși și zone cu trafic ridicat. Lumina directă a soarelui sau curenții constanți cauzați de deschiderea și închiderea ușilor pot avea efecte adverse asupra funcționării sale. Acest lucru poate duce la măsurători false de temperatură și, prin urmare, aparatul va funcționa mai mult, va consuma mai multă energie, iar facturile de utilități vor crește considerabil.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat fără duct

Lucrările de montare aer condiționat fără duct sunt mult mai simple decât cele presupuse de un aparat de aer condiționat convențional. Practic, se montează un condensator în exteriorul casei, care răcește agentul frigorific. Apoi, agentul frigorific ajunge la unitatea inerioară care distribuie aerul rece cu un ventilator. Condensatorul din exterior este conectat la unitatea interioară prin conectori de cupru.

Sistemele de aer condiționat fără duct vă permit să aveți mai multe dispozitive de tratare a aerului interior care pot asigura răcirea în zone separate, permițându-vă să activați simultan unul sau mai multe aparate  de aer condiționat. Asta înseamnă mai multă flexibilitate, deoarece puteți alege zonele pe care doriți să le răcească și, de asemenea, puteți seta diferite temperaturi pentru fiecare cameră în parte.

Există două tipuri de sisteme fără duct. Primul este un sistem de aer condiționat split, care constă dintr-un compresor și o unitate interioară de aer condiționat și este destinat răcirii unei singure încăperi din casă. Pe de altă parte, un sistem de climatizare multi-split are o unitate exterioară care se conectează la cel mult cinci unități de aer interior, adesea montate pe pereții interiori.

Care sunt beneficiile unui aparat de aer condiționat fără duct?

Un beneficiu major al aparatului de aer condiționat fără duct este economisirea energiei. O mare parte din energia termică se pierde pe conductele aparatului de aer condiționat standard. Chiar și conductele care sunt foarte bine izolate vor lăsa o parte din acel aer răcit să iasă, asta însemnând că o mare cantitate de aer rece este pierdută în pereții exteriori și în alte zone neesențiale ale casei. Cu un sistem de aer condiționat fără duct, nu vor exista scăpări de aer rece deoarece nu există duct.

Spre deosebire de un sistem convențional de aer condiționat care utilizează un termostat pentru a controla temperatura în întreaga casă, fiecare unitate dintr-un sistem multi-split are propriul termostat. Astfel, acest sistem vă permite setarea unică a temperaturii în fiecare cameră unde este montată o unitate, ceea ce înseamnă o eficiență mai mare și, de obicei, facturi de utilitate reduse. Însă aparatul de aer condiționat fără duct mai oferă și alte beneficii, precum:

  • Eficiența energetică – mai ales dacă optați pentru un model care deține un rating Energy Star foarte bun.
  • Deoarece lucrările de montare aer condiționat nu implică realizarea unei galerii de conducte, costurile de instalare sunt, în general, mai mici decât în cazul instalării altor tipuri de sisteme AC.
  • Procesul de montare aer condiționat fără duct este, în general, mai puțin perturbator pentru casa dumneavoastră, deoarece nu necesită același spațiu fizic ca și modelele care implică conducte.
  • Sistemele fără duct oferă flexibilitate, deoarece se pot monta pe perete sau se încastrează în tavan.
  • Sistemele multi-split au, de asemenea, avantajul utilizării a două până la cinci unități interioare, permițând amplasarea unei prize separate pentru aer în încăperi. Fiecare priză de aer este prevăzută cu un termostat propriu pentru controlul fiecărei camere.
  • Sistemele fără duct nu deranjează amenajarea interioară, deoarece nu este necesar să lăsați spațiu pentru conducte.

Sistemul de aer condiționat fără duct este compus din trei părți principale. Compresorul care este amplasat în exterior, ieșirea interioară a aerului, adică dispozitivul de tratare a aerului și o telecomandă. Compresorul și orificiul de evacuare a aerului pot fi amplasate la o distanță destul de mare și tot vor funcționa corect. Acest aspect este important dacă locuiți la casă și nu doriți ca unitatea exterioară să fie atât de vizibilă. Materialele adiționale utilizate pentru lucrările de montare aparat aer condiționat includ tubul de cupru care conectează unitatea exterioară și interioară. Acest tub transportă agentul frigorific necesar pentru a opera sistemul. De asemenea, este necesară o conexiune sanitară pentru a scurge condensul acumulat în sistem..

Sistemul de aer condiționat multi-split utilizează aceleași echipamente ca și sistemul split, cu excepția faptului că are o singură priză. Este nevoie de mai multe tuburi din cupru și cabluri pentru sistemul multi-split deoarece fiecare unitatea interioară de aer este conectată independent la compresor.

Indiferent dacă alegeți un sistem tradițional de aer condiționat sau un sistem split, fiecare aparat de aer condiționat va necesita câțiva pași pentru a menține ambele opțiuni de AC în stare minunată pentru perioada de viață estimată între 12 și 15 ani. Atunci când înlocuiți filtrul, practic permiteți sistemului să păstreze aerul purificat și vă ajuta la prevenirea defecțiunilor. Pentru a menține fluxul optim de aer la compresor, va trebui să păstrați plantele, iarba înaltă și alte elemente departe de unitate. În cele din urmă, programați o verificare anuală cu un profesionist licențiat pentru a vă asigura că toate piesele funcționează la capacitate maximă.

O astfel de verificare presupune curățarea sau înlocuirea filtrului, curățarea compresorului și îndepărtarea eventualelor acumulări din bobinele condensatorului, verificarea dacă ventilatorul și supapa funcționează corect, evaluarea tubului de cupru pentru a depista eventualele scurgeri de agent frigorific, efectuarea unor reparații suplimentare sau înlocuirea pieselor dacă este necesar și inspectarea conexiunilor electrice pentru a nu exista fire deteriorate sau defecte.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *