Cum amenajezi grădina în stil rustic cu piatră naturală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fiecare sezon de primăvară este un bun prilej pentru amenajarea grădinii. Atât în cazul proiectelor de construire, cât şi pentru acţiuni de renovare, piatra te poate ajuta să schimbi radical aspectul curţii tale.

Cum amenajezi grădina în stil rustic cu piatră naturală

sursa foto: https://www.piatraonline.ro/amenajare-gradina

https://pixabay.com/photos/house-garden-country-house-building-659495/

Pe lângă plante, apă şi lemn, piatra este un element natural esenţial, estetic, durabil şi armonios. Îmbinarea acestora durează de sute de ani în tradiţia noastră, motiv pentru care dintr-o amenajare rustică pietrele nu pot lipsi. Materialul, forma, culorile şi dimensiunile trebuie alese în funcţie de preferinţele şi nevoile fiecăruia. Iată câteva idei din care să te inspiri:

Delimitează zonele

Cel mai simplu de delimitat traseele şi zonele distincte ale unei curţi este cu ajutorul pavajelor. Piatra naturală poate fi folosită la fel de bine pentru acces auto şi pietonal. În cazul maşinilor, arhitectura rustică este mai potrivită pentru căi de acces înguste pentru fiecare roată, cu spaţiu verde între ele.

În ceea ce priveşte cărările pietonale, acestea pot fi cursive sau alcătuite din plăci de piatră aşternute la anumite distanţe, care şerpuiesc traseul dorit. În părţile laterale se pot alătura borduri din piatră, ca elemente de legătură cu grădina de flori. Amenajările peisagistice sunt pline de idei ce combină iarba şi plantele cu pietre aşezate de jur împrejur.

Elemente de decor

Piatra naturală poate deveni un element decorativ aparte. Un bloc de marmură, granit sau alte variante, aşezat pe gazon impecabil, atrage toate privirile. Cu cât este mai brut, cu atât se apropie mai mult de ideea de rustic. Dacă ai avantajul de a locui într-o zonă cu astfel de forme de relief, prezenţa unui bloc din piatră locală devine o atracţie în sine.

În ţara noastră, nelipsite din jurul casei au fost dintotdeauna cuptoarele de grădină din cărămidă, cu un dublu rol: estetic şi util. Frumuseţea unui cuptor bine realizat contribuie la valoarea de piaţă a proprietăţii, în timp ce folosirea cuptorului te ajută să te bucuri de preparate tradiţionale pregătite în condiţii ecologice.

Tot ca element decorativ poţi alege motivul fântânii, realizate de secole din piatră naturală. Aspectul poate fi antichizat, însă nu te împiedică nimeni să foloseşti tehnologii de ultimă generaţie pentru extragerea şi filtrarea apei de băut.

Zid de sprijin

Zidurile de sprijin construite din piatră au existat dintotdeauna în gospodăriile româneşti. La început aceasta era modalitatea de construire, piatra folosindu-se de la temelie până la acoperişul din lemn.

În prezent, ideea a fost împrumutată de designeri şi arhitecţi pentru elemente de decor. Dacă ai o curte generoasă, cu ajutorul pietrelor naturale poţi terasa terenul cu trepte. Cu cât acestea sunt mai lungi, cu atât vei putea adăuga în spaţiu elemente din lemn sau vegetaţie, toate îmbrăcate în plăci de piatră. Liniile pot fi drepte sau curbate, în funcţie de structura terenului şi tema pe care o doreşti.

Gard din piatră

Un gard construit din piatră naturală este o investiţie pe termen lung. Te vei putea bucura astfel de un aspect plăcut, cu sentimentul siguranţei şi al durabilităţii proiectului. Modelele pot fi din cele mai diverse, stilul rustic îmbinând cu succes piatra cu lemnul sau metalul. Poţi împrejmui curtea cu zid integral din piatră sau doar placat.

Materialul trebuie ales în funcţie de arhitectură, de la marmură şi granit până la travertin, onix sau alte variante. Pentru o casă de vacanţă la munte, piatra de râu este alegerea perfectă în amenajarea gardului.

Stilul rustic este din ce în ce mai întâlnit în arhitectura caselor, deoarece îmbină cu succes tradiţiile româneşti cu materialele moderne. Se potriveşte la fel de bine în mediul urban şi rural, pentru locuinţe sau case de vacanţă. Lemnul şi piatra reprezintă elemente naturale cu beneficii de natură estetică, ecologică şi reconfortantă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *