Cele mai bune fungicide pentru combaterea bolilor plantelor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De multe ori se întâmplă că plantele din cultura semănată să sufere de diverse boli care pot afecta în mare măsură atât creșterea legumelor, cât și calitatea acestora. Iar dacă vrei să te bucuri de o cultură roditoare este indicat să apelezi la măsuri potrivite prin aplicarea fungicidelor pentru combaterea acestor boli.

Tipuri de boli care pot apărea în grădina ta
Sunt mai multe tipuri de boli care pot apărea la nivelul plantelor din grădină ta. Dintre acestea cele mai des întâlnite sunt următoarele:
– Pătarea frunzelor. Această boală apare sub formă de pete de culoare cafenie, fiind cel mai aesea întâlnită la culturile de tomate.
– Pătarea frunzelor prin pete de culoare neagră și bășici. Boală de acest tip este specifică culturilor de tomate, varză, fasole, conopidă și, cel mai adesea, celor de ardei.
– Pătarea de tip unghiular caracterizată prin pete mici cu aspectul umed și gri. O astfel de boală apare frecvent la fasole și castraveți.
– Putregaiul alb al frunzelor. O boală specifică culturilor de castraveți, varză, pepeni, morcov, salată, ceapă, usturoi.
Printre boli se mai numără și ofilirea, putreaiul cenușiu, mana sau făinarea.
Tipuri de fungicide
Fungicidele pot fi categorisite după:
– Acțiunea pe care o au. În această categorie se încadrează fungicidele de contact și fungicidele sistemice.
Fungicidele de contact ajută la diminuarea apariției bolilor atâta timp cât substanța acestora se află pe plantă. Avantajele acestora sunt că nu pătrund în țesutul plantei și că asigură un înalt nivel de protecție. Printre dezavanataje se numără faptul că în cazul unui sezon mai ploios, acestea își pierd din efect și trebuie aplicate mai des. Iar dacă plantele sunt deja infectate, tratamentul cu fungicide devine inutil.
Fungicidele sistemice nu au o acțiune limitată doar pentru suprafața plantei. Aceste fungicide își fac efectul indiferent de condițiile meteorologice și pot stopa bolile deja apărute. Pe de altă parte, aceste fungicide pot țesuturile plantei , utilizate mult de 3 tratamente, bolile deveni imune la ele.
– . categorie se la fungicide ce fi găsite fie sub de soluții concentrate, granulate, fie sub de praf spray.
Care este rolul fungicidelor
Fungicidele fac din categoria pesticidelor utilizate de agricultori pentru își plantele din . Acestea au rolul de apariția acestor boli de răspândirea lor la nivelul plantei. Astfel, vei de o de calitate.

Exemple de fungicide
Iată câteva de exemple de fungicide în funcție de cultură pentru care sunt destinate:
– Pentru cultura de legume:
– Captan 80 WDG care combate boli precum mână și pătarea cafenie a frunzelor.
– Topsin 70 WDG este un fungicid folosit pentru a împiedică pătarea cafenie a frunzelor, precum și uscarea vasculara sau fuzarioză.
– Dithane M45 combate pătarea frunzelor și apariția basicilor, septorioza, mână, antracnoză și alternorioza.
– Pentru plante furajere. Este recomandat fungicidul Systiva 333 FS care combate boli precum septorioza, făinarea, mucegaiul de zăpada, pătarea reticulara sau sfâșierea frunzelor.
– Pentru plante ornamentale. Perfect plant este un tratament complet împotrivă bolilor și a dăunătorilor care afectează plantele ornamentale.
– Pentru vită de vie și pomi fructiferi. Printre fungicidele recomandate se numără: Rovral 500 SC care combate putregaiul cenușiu sau Antracol 70 WP benefic pentru a luptă cu mana, rapănul sau antracnoză frunzelor.
Folosirea corectă a fungicidelor
Folosirea fungicidelor trebuie făcută într-un mod responsabil și corect. De aceea este important să respecți dozele și concentrațiile necesare aplicării fungicidului, în caz contrar fiind posibilă chiar afectarea plantelor cultivate.
În funcție de tipul de fungicid, momentul aplicării acestora poate varia. Spre exemplu, fungicidele sistemice pot fi aplicate chiar și la un interval cuprins între 24 și 36 de ore de la momentul în care apare boală.
Însă, informații precum dozele recomandate sau momentul optim al aplicării se regăsesc pe ambalajele fungicidelor. Acestea trebuie respectate întocmai pentru evitarea fitotoxicitatii.
În momentul folosirii fungicidelor este necesară utilizarea unui echipament de protecție format din mănuși și haine speciale, precum și a unor instrumente precum pompă sau atomizoare. Foarte important este că după finalizarea aplicării fungicidelor să cureți cu atenție întregul echipament!
Câteva metode care previn instalarea bolilor
Prevenirea apariției bolilor este recomandată pentru a economisi bani și timp. În plus, metodele de prevenire sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător comparativ cu aplicarea diverselor substanțe pentru combaterea bolilor deja instalate.
Printre metodele de prevenire se numără:
– Pregătirea potrivită a solului înainte de plantarea culturilor;
– Semănatul să fie realizat la momentul potrivit și în condiții optime;
– Utilizarea unor soiuri de plante calitative care să aibă o rezistență mai mare în față bolilor;
– Îndepărtarea buruienilor sau a plantelor bolnave din cultură, acestea producând dăunători și boli și pentru plantele sănătoase.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *