Ce trebuie să știi despre imprimantele 3D înainte de a cumpăra una?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În prezent, există o multitudine de imprimante 3D care dispun de specificații diferite și care, drept urmare, răspund la diferite cerințe. În plus, cei care își doresc propria imprimantă 3D, sunt sfătuiți să analizeze în profunzime tehnicile de imprimare 3D.

Pentru a vă facilita achiziționarea unei imprimante 3D, în rândurile următoare, vă oferim o serie de informații bine de știut înainte de achiziție:

  • Tipuri de imprimante 3D.

Imprimarea 3D este un termen-umbrelă care acoperă tehnologiile necesare pentru producerea de materiale fizice. De exemplu, cea mai populară imprimantă 3D este cea de tip FDM, care are la bază un proces aditiv prin care se creează un model prin încălzirea și extrudarea unui material plastic. La rândul său, imprimanta de tip stereolitografie folosește tot un proces aditiv, dar în loc de extrudarea materialului plastic, folosește un fascicul de lumină ultravioletă pentru a întări un model dintr-un bazin de lichid fotosensibil. Prin urmare, acest tip de imprimantă permite o imprimare de calitate superioară. Un alt tip de imprimantă 3D este cea de tip SLS, similară cu stereolitografia, cu excepția faptului că procedura implică un laser și pigmenți, în loc de lichid și raze de lumină UV. Unele modele de imprimantă SLS permit imprimarea pe obiecte metalice, ceea ce nu este posibil cu celelalte două tipuri de imprimante 3D.

  • Prețurile imprimantelor 3D.

La fel ca în cazul celorlalte modele de imprimantă, prețurile depind în principal de calitatea imprimării. În general, cele de calitate superioară tind să depășească 1000 EUR, iar imprimantele profesionale pot chiar să depășească 2000-3000 EUR. Însă, dacă de abia testați tehnologia de imprimare 3D, puteți opta pentru modele mai simple și mai accesibile. Cu timpul, popularitatea imprimantelor 3D va crește, prețul lor va scădea, iar calitatea imprimării se va îmbunătăți. Trebuie să știți că aceste imprimante nu sunt livrate cu materialele necesare pentru a vă imprima produsele, ci trebuie să achiziționați separat materialele, deoarece diferite imprimante pot necesita diferite materiale.

  • Materiale utilizate pentru imprimarea 3D.

În general, imprimantele 3D necesită materiale termoplastice precum APL și ABS, care devin moi și maleabile atunci când sunt încălzite și se întăresc atunci când sunt răcite. Cel mai adesea, aceste sunt vândute sub formă de bobine de filament de 1 kg. De exemplu, APL este un tip de plastic derivat din amidon de porumb, excelent pentru începători, pentru crearea de articole de uz casnic. Este biodegradabil și ecologic, se răcește rapid, este disponibil în culori solide și translucide, dar punctul său de topire scăzut poate determina ca modelul să se deformeze la căldură ridicată. La rândul său, ABS este un material plastic pe bază de petrol, fiind o alegere populară dată fiind rezistența și flexibilitatea sa. De asemenea, are un punct de topire mai ridicat, astfel încât ceea ce creați va fi mai puțin susceptibil să se deformeze la căldură ridicată. Este important să știți că nu toate imprimantele pot accepta ambele materiale – unele vor funcționa doar cu un singur tip.

În cele din urmă, pentru a produce produse tipărite 3D de înaltă calitate, trebuie să aveți în vedere două aspecte importante, și anume rezoluția de imprimare și viteza de imprimare. Rezoluția de imprimare se referă la nivelul de detaliu pe care îl poate obține imprimanta, măsurat în microni – cu cât este mai mic, cu atât este mai mare nivelul de detaliu al obiectelor pe care le puteți crea. Viteza de imprimare măsoară cât de repede poate muta imprimanta extruderul – cu cât este mai mare viteza de imprimare, cu atât va fi mai rapidă tipărirea. Totuși, cel mai bun mod de a examina calitatea unei imprimante este să analizați obiectele create cu ajutorul său.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *