Care este rolul unui avocat din cadrul unei companii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Unele companii au un întreg departament juridic în timp ce altele apelează la o societate civică de avocați  pentru a se asigura că acțiunile pe care le derulează sunt în limita legii.  Indiferent de dimensiunea companiei este recomandat ca aceasta să aibă o colaborare permanentă cu un avocat  care are experiență în anumite ramuri ale dreptului cum ar fi dreptul comercial sau dreptul afacerilor  și vom vedea în continuare de ce.

Legislația din țara noastră din orice domeniu se schimbă atât de des încât este aproape imposibil să ții pasul cu aceste modificări dacă nu lucrezi în domeniu juridic și dacă ai un program încărcat și multiple responsabilități, așa cum se întâmplă în cazul managerilor. Acest lucru poate reprezenta un dezavantaj și chiar o capcană pentru cei care nu colaborează cu un avocat și se  trezesc în mijlocul  unor litigii cu angajați, colaboratori, sau furnizori. Colaborarea cu un avocat  pe  toată perioada  derulării activității companiei nu reprezintă o cheltuială în plus, ci mai degrabă o investiție. Colaborarea cu un avocat reprezintă și o modalitate bună de dezvoltare a unei afaceri.  Acesta va informa în permanență managementul despre modificările legislative și noile reglementări privind societățile comerciale  și se va asigura că firma va evita vreo amendă sau situație juridică critică. Un lucru important de menționat este faptul că dacă  preferi să  apelezi la un avocat doar  pentru ieșirea dintr-o situație critică urgentă,  costurile s-ar putea să fie mult mai mari decât în situația în care ai o colaborare permanentă cu un avocat specializat.

Iată  ce tipuri de servicii îți pot oferi un avocat pe durata colaborării:

  • redactarea documentelor juridice și stabilirea informațiilor care trebuie să apară aceste acte, conform legii
  • diferite activități de mediere și negociere
  • reprezentare și asistență juridică în fața notarilor publici, a  instituțiilor de administrare publică, a instanțelor judecătorești, etc.
  • reprezentarea și apărarea intereselor legitime și a drepturilor persoanelor juridice și fizice în raport cu autoritățile publice
  • implementarea modificărilor legislative în interiorul companiei
  • diferite analize periodice pentru a se asigura că legislația este respectată și în cazul unui control nu vor exista probleme

Acestea sunt doar câteva exemple de activități pe care un avocat le poate realiza într-o companie.  Adevărul este că odată ce închei o colaborare cu un avocat independent sau care face parte dintr-o societate civilă de avocați,  vei avea parte serviciile necesare,  de la A la Z. Este important însă să alegi și un avocat cu care să te înțelegi, să comunici bine  și să fiți pe aceeași lungime de undă atunci când vine vorba de stabilirea obiectivelor. Tocmai din acest motiv, înainte de a încheia un contract de colaborare cu un avocat sau cu o societate civilă de avocați este recomandat să verifici specializarea competența și realizările echipei respective. Varianta colaborării cu o societate civilă de avocați este mai bună pentru că în cadrul acesteia există o echipă de avocați specializați în mai multe ramuri ale dreptului astfel încât nu există problemă cu care te poți confrunta și care să nu poată fi rezolvată timp scurt în favoarea ta. Experiența și profesionalismul sunt două criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi să colaborezi cu un avocat din domeniul dreptului afacerilor. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *