Care este diferența dintre o imprimantă inkjet și una laser?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă ești în căutarea unei imprimante, indiferent dacă analizezi oferta unui magazin online ca tonerworld.ro sau magazin fizic de specialitate, atunci cu siguranță te-ai lovit de această dilemă: imprimantă care funcționează cu ajutorul cartușelor cu cerneală sau imprimantă laser, cu toner? Ambele opțiuni au avantajele lor, iar pentru a face alegere corectă, trebuie să ții cont de mai multe lucruri, cum ar fi: locul unde vei folosi imprimanta (acasă sau la birou), nevoile de printare (documente sau fotografii) și bugetul pe care îl ai la dispoziție.

Imprimantele de tip inkjet – avantaje și dezavantaje

Imprimantele de tip inkjet, sau cele care funcționează cu ajutorul cartușelor cu cerneală funcționează cu ajutorul unui dispozitiv de imprimare, cunoscut sub numele de cap de imprimare, ce aruncă cerneala pe hârtie sub forma unor picături microscopice, în timp ce se plimbă de la stânga la dreapta până ce pagina este printată. Principalul avantaj al unei imprimante inkjet este costul de achiziție, acesta fiind mult mai mic decât cel al imprimantelor laser. Imprimantele inkjet sunt recomandate în mod special pentru folosirea personală, acasă, fiind capabile de a satisface nevoile de imprimare ale unui utilizator în condiții normale. Mai mult decât atât, imprimanta inkjet excelează și la capitolul dimensiune și greutate, fiind potrivită în mod special persoanelor care au nevoie și de portabilitate.

Bineînțeles, imprimantele ce funcționează cu ajutorul unor cartușe  cu cernală are și câteva dezavantaje pe care ar trebui să le iei în considerare mai ales dacă plănuiești să folosești imprimanta în mod intensiv, la diverse proiecte. Spre exemplu, dacă vorbim de calitatea printării, în special în cazul unor fotografii complete sau a unor documente cu fonturi mici, imprimanta inkjet s-ar putea să nu îți ofere o calitate a printării atât de mare cum ți-ai dori, în astfel de situații fiind recomandată imprimanta cu laser pentru că are capacitatea de a reda și cele mai mici detalii.   

Imprimantele cu laser – avantaje și dezavantaje

După cum am menționat deja, imprimanta cu laser are avantajul superior al calității, dar și al vitezei de printare. Procedeul de funcționare al unei astfel de imprimante este fascinant și are la bază o rază laser care imprimă imaginea pe un tambur rotativ ce este încărcat electric pozitiv. Imaginea finală este de realizată în etapa finală pe hârtie de laser, printr-o acțiune de selectare a unor puncte cu sarcină negativă, conform imaginii sau fotografiei pe care vrei să o printezi. Imprimantele cu laser funcționează cu ajutorul unui toner, substanța sub forma unei pulberi fine, ce dă culoare paginii imprimate. Această pulbere este formată din rășină sintetică, pigmente de culoare, oxide metalice și substanțe de separe cum ar fi ceara, compoziția fiind stabilită de către producător, în funcție de tipul imprimantei.

Față de o imprimantă clasică de tip inkjet, imprimanta cu laser are mai multe avantaje, cum ar fi: calitatea superioară a imprimării, o intensitate mai mare a culorilor, printare mai rapidă și precizie. În plus, tonerul trebuie înlocuit mult mai rar decât cartușele. Spre exemplu, un toner are capacitatea de a printa până la 2.000 de pagini, în comparație cu un cartuș de cerneală, care are capacitatea de a imprima doar până la 200 pagini. De obicei, imprimanta laser este recomandată în cazul unui birou, acolo unde activitatea de printare a documentelor sau imaginilor este mult mai intensă. Singurul și cel mai mare dezavantaj al imprimantei cu laser este prețul ridicat de achiziție, însă acesta este justificat de calitate și de performanță.

Având în vedere toate aceste informații, nu ar trebui să îți fie greu să faci o alegere, în funcție de nevoile pe care le ai și bineînțeles, în funcție de bugetul pe care ești dispus să îl investești.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *