4 sfaturi esenţiale de urmat înainte de achiziţia unui despicător de lemne

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nimic nu este mai plăcut decât să urmăreşti flăcările unui foc la gura sobei sau în faţa unui şemineu într-o seară friguroasă de iarnă – efectul este de fiecare dată calmant şi hipnotic. Însă, înainte de a ajunge la acest răsfăț veţi avea nevoie de lemne de foc, crăpate pe dimensiunea potrivită pentru a putea fi utilizate în sobă sau în şemineu, iar procesul de obţinere poate deveni foarte uşor dacă aveţi un despicător de lemne.

sursa foto: Pixabay.com

Despicătorul de lemne este utilajul care vă uşurează viaţa şi vă scapă de durerile de spate. Este adevărat că lemnele pot fi crăpate şi cu un topor, baros şi o pană, dar procesul este de durată şi obositor. Despicătorul de lemne este exact ceea ce aveţi nevoie pentru a termina mai repede lucrul şi a vă putea bucura în linişte de foc, împreună cu cei dragi.

Ce este un despicător de lemne

 Dacă sunteţi adeptul focului făcut cu lemne, ştiţi ce înseamnă crăparea acestora, munca fiind obositoare şi, pe alocuri, chiar dificilă. Despicătorul de lemne este instrumentul electricpe benzină sau manual, care uşurează enorm procesul de pregătire a lemnelor de foc. Există numroase modele de despicătoare şi tăietoare de lemne, acestea funcţionând pe principiul concentrării unei presiuni mari asupra unei suprafeţe mici pentru a crăpa un buştean. Presiunea pe care o poate aplica un despicător este măsurată în tonaj, iar alegerea tonajului corect depinde de lungimea sau diametru buşteanului, tipul, densitatea şi duritatea lemnului.  

Cum se foloseşte? 

Pentru a utiliza un despicător de lemne este esenţial să urmaţi câteva măsuri de siguranţă:

Purtaţi îmbrăcăminte şi echipament de protecţie corespunzător. Este recomandat să nu omiteţi încălţămintea cu vârfuri din oţel care să vă protejeze picioarele de căderea buştenilor. Purtaţi mănuşi de protecţie şi evitaţi bijuteriile.

Despicătorul de lemne este manevrat de o singură persoană. Aceasta este o regulă de bază şi se va respecta întotdeauna – persoana care poziţionează buşteanul pe despicător trebuie să fie cea care operează controalele. În acest mod se reduc considerabil riscurile de accidente.

Trebuie să vă siguraţi că zona de lucru este curată, atât înainte de a începe, cât şi în timpul desfăşurării activităţii. În acest mod se reduc riscurile de accidente.

Asiguraţi roţile cu buşteni. Când va începe să funcţioneze, despicătorul de lemne generează forţe uriaşe care pot mişca maşina dacă nu este bine fixată.

Poziţionaţi despicătorul pe teren plat, solid şi uniform.

De ce avem nevoie de un despicător de lemne

Aveţi nevoie de un despicător de lemne pentru a termina mai repede pregătirea lemnelor de foc, fără dureri de spate, transpiraţie, febră musculară şi bătături. Despicătorul de lemne vă uşurează munca şi, totodată, vă face viaţa mai frumoasă, lăsându-vă mai mult timp la dispoziţie pentru a vă bucura de compania celor dragi.

Tipuri diferite de despicătoare

Despicător electric – Acesta este mult mai uşor de utilizat decât modelele manuale. Dispune de un motor care face toată treaba şi necesită doar alimentare la o sursă de curent.

Despicător cu benzină – Dacă vreţi putere mare de despicare, nimic nu poate concura cu modelul pe benzină. Are dezavantajul că este foarte greu – deci se va monta şi lasa în acel loc.

Despicător manual – Se bazează pe energia cinetică pentru a crăpa un buştean. Nu are motor şi nici presă hidraulică. Pur şi simplu se plasează buşteanul în despicător şi, cu ajutorul unei pene direcţionate, acesta va fi crăpat. Dacă nu vă este teamă de un pic de muncă, aceste timpuri de despicătoare sunt accesibile şi mult mai eficiente decât un topor.

Despicător manual hidraulic – După cum sugerează şi numele, acest despicător are o presă hidraulică şi o pană ascuţită în capătul opus. Se aşează buşteanul între presa şi până şi se acţionează manivela pe presa cu o mişcare de înainte – înapoi care va aplica presiune pe lemn şi va conduce pana, crăpând buşteanul.

Pentru a vă putea bucura de frumuseţea unui foc de lemne pe toată perioada sezonului rece, un despicător de lemne va fi o investiţie inteligentă. Cu ajutorul lui, tăiatul lemnelor şi crăparea buştenilor devine o activitate uşoară şi chiar plăcută. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *