4 materiale din care sunt realizate glafurile pentru ferestre – tu pe care îl alegi?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din punct de vedere estetic şi practic, glaful reprezintă un element esenţial al ferestrelor tale. În exterior contribuie la aspectul general al casei şi la siguranţa zidurilor şi a geamurilor, pe care le protejează de apă, în timp ce în interiorul casei serveşte drept suport pentru expunerea obiectelor preferate.

4 materiale din care sunt realizate glafurile pentru ferestre - tu pe care îl alegi

Sursa foto: pixabay.com

Înainte de a alege materialul potrivit pentru glafurile de interior şi exterior, trebuie să iei în considerare calitatea, durabilitatea, dimensiunile, modul de deschidere a ferestrei şi mai ales designul casei. Iată câteva exemple din care să te inspiri.

Lemn

Lemnul a fost principalul material de construcţie pentru case vreme de secole, iar ferestrele nu fac excepţie. Chiar şi în zilele noastre, cu cele mai noi tehnologii în acest domeniu, lemnul nu îşi pierde popularitatea.

În stare naturală, are proprietăţi excelente de izolare termică. În funcţie de stilul arhitectural şi de buget, poţi alege din varietatea de esenţe disponibile. Lemnul de esenţă tare are o durabilitate recunoscută şi se potriveşte cu majoritatea tipurilor de design.

Din punct de vedere al eficienţei energetice, glafurile din lemn facilitează o ventilaţie naturală a aerului şi menţin echilibrul umidităţii din interior. Sunt recomandate pentru persoanele alergice, deoarece lemnul îşi menţine proprietăţile antiseptice naturale.

 În ceea ce priveşte estetica, glafurile de acest tip sunt disponibile în cele mai diverse finisaje, forme şi culori, atât în stare naturală, cât şi prin prelucrare şi lăcuire.

Piatră naturală

Pervazurile interioare sau exterioare din piatră naturală adaugă o notă de lux casei tale şi sunt, evident, cea mai durabilă alegere. Marmura, granitul, travertinul, ardezia sunt doar câteva tipuri de pietre din care se confecţionează glafuri de cea mai bună calitate.

În stare naturală rezistă foarte bine la umezeală, foc şi şocuri. Nici măcar expunerea îndelungată la razele soarelui nu afectează aspectul sau rezistenţa pietrei. Dimpotrivă, îi conferă un aer antichizat care îi creşte valoarea.

Eficienţa energetică este mai mică decât în cazul lemnului, însă izolaţia de factorii externi este garantată. Printr-un glaf din piatră instalat corect nu poate trece niciodată apa sau vântul, indiferent de condiţiile atmosferice exterioare.

Fiecare tip de piatră are anumite caracteristici de care trebuie să ţii cont. Dimensiunile se obţin prin debitare, finisajele şi culorile depind de proprietăţile fiecărui material.

PVC

Glafurile din PVC sunt una dintre cele mai comune alegeri, în special pentru casele cu ferestre de tip termopan. Pot fi debitate în orice formă, finisajele sunt variate, iar paletarul acoperă orice culoare dorită.

Nu are avantajele materialelor naturale din punct de vedere ecologic sau al energiei termice, însă este foarte rezistent la umezeală, temperaturi extreme sau agenţi chimici de curăţare.

Întreţinerea este minimă, o cârpă umedă fiind suficientă pentru curăţarea periodică. Preţurile sunt foarte atractive, însă trebuie să fii atent la calitatea materialelor, deoarece nu toate sunt de top.

Porţelan

Plăcile din gresie şi faianţă sunt cele mai potrivite pentru baie, bucătărie şi balcon, însă utilizarea lor nu este exclusă pentru dormitor sau camera de zi. Sunt foarte rezistente la umiditate şi la efectele razelor soarelui, uşor de curăţat şi întreţinut.

Dimensiunile, modelele, finisajele şi culorile sunt dintre cele mai diverse. Instalarea este destul de simplă, chiar şi în regim Do-It-Yourself, având în vedere adezivii disponibili în piaţa materialelor de construcţii. Poţi crea chiar mozaicuri sau modele unice, pentru a adăuga un plus de stil camerei tale atât la interior, cât şi din exterior.

Atunci când alegi glafuri pentru ferestrele casei tale, în primul rând trebuie să se potrivească cu stilul general al construcţiei. Cromatica glafului poate continua aspectul pereţilor, însă la fel de bine poate fi acea pată de culoare pentru îmbunătăţirea atmosferei.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *