Decorațiuni de toamnă

Este bine știut că românii au plăcerea de a decora casa în timpul sărbătorilor de iarnă și a celor Pascale, dar de ce să nu o facă și în timpul toamnei? Toamna este anotimpul caracterizat de tonuri calde, apropiate de nuanțele focului – portocaliu, roșu și galben, dar și de elemente ale naturii – frunze, paie etc. Indiferent de stilul în care este amenajată casa dumneavoastră și indiferent de tipurile de decorațiuni pe care le aveți, toamna este momentul pentru o reinventare, deși se consideră anotimpul în care natura moare.

decoratiuni de toamna

Caracteristic decorațiunilor de toamnă este sentimentul de acasă, de apartenență de „cosy” pe care îl oferă camerelor în care sunt integrate. Specifice toamnei sunt și sărbătorile de origine americană Ziua Recunoștinței și Halloween-ul. Fiecare dintre aceste sărbători are câteva tipuri de decorațiuni de toamnă specifice. În cazul Zilei Recunoștinței, decorațiunile de bază sunt cele referitoare la curcani, curcanul fiind simbolul acestei sărbători. În cazul Halloween-ului, elementul principal din care sunt alcătuite decorațiile este reprezentat de dovleac. Totuși, ambele sărbători se învârt în paleta cromatică de roșu-portocaliu-galben și sunt abundente în frunze.

Articolul de față vă va prezenta câteva informații și idei despre decorațiuni pentru toamnă, indiferent dacă acestea sunt făcute chiar de dumneavoastră sau achiziționate din comerț.

De ce să apelați la decorațiuni în culori de toamnă?

Pe lângă culorile clasice ale toamnei – roșu, portocaliu și galben, mai există și alte nuanțe calde și superbe vedetă în acest sezon: verde închis, ruginiul, maroul, arămiul, movul sau violetul închis și lista poate continua la nesfârșit. Fiecare dintre aceste culori aduce anumite beneficii încăperii în care sunt adăugate.

Decorațiunile de toamnă au un aspect deosebit prin excelență, dar și culoare influențează foarte mult.

Culoarea portocaliu este o alegere foarte bună pentru toamnă întrucât aduce un plus de căldură și luminozitate unei camere, elemente care lipsesc cu desăvârșire în zilele ploioase de toamnă. Verdele închis sau kaki-ul sunt culorile toamnei care pot fi integrate cu perfecțiuni în decorațiuni perfecte pentru un stil mai minimalist sau pentru anumite camere decorate doar în alb și negru. Nuanțele paletei cromatice verzi sparge foarte bine contrastul dintre alb și negru, formează o conexiune cu natura și aduce un strop de viață.

În ceea ce privește decorațiunile de toamnă roșii, acestea au rolul de a scoate camera din anonimat, de a oferi un plus de lux, un aspect sofisticat. Decorațiunile roșii se potrivesc perfect în încăperi mobilate cu mobilier din lemn închis la culoare sau cu pielea, efectul final fiind chiar unul glamouros.

Una dintre cele mai greu de integrat culori ale toamnei prin intermediul decorațiunilor este galbenul. Acest lucru se întâmplă pentru că de cele mai multe ori galbenul este considerată o culoare stridentă. Totuși, acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Nuanțele de galben specifice toamnei sunt ceva mai calde, mai temperate, spre muștar și se potrivesc perfect cu tonurile metalice, indiferent dacă este vorba despre auriu sau argintiu. Un truc foarte eficient este îmbinarea decorațiunilor de toamnă cu decorațiuni metalice – un exemplu elocvent ar fi plasarea unor paie galbene într-o vază argintie, truc ce va oferi un contrast de efect, luxos și deosebit.

În cazul în care vă întrebați unde ați putea să integrați decorațiuni de toamnă în nuanțe de mov sau ruginiu, aflați că acestea se potrivesc de minune cu nuanțele neutre, de bej, crem, nude. Un accent extraordinar ar fi așezarea unor perne în aceste nuanțe de toamnă pe o canapea într-o nuanță bej, iar dacă este din piele este cu atât mai contrastant și mai de efect decorul.

Idei de decorațiuni pentru toamnă

După ce am descris pe larg paleta cromatică a decorațiunilor de toamnă și modul în care aceasta ne poate influența, dar și felul în care aceste culori pot fi integrate în diferite încăperi, a venit momentul exemplificării în sine. Multe dintre aceste trucuri sunt deja cunoscute, dar niciodată nu strică o reîmprospătare a memoriei în ceea ce privește decorațiunile de toamnă.

Perne. Pernele constituie unele dintre cele mai ușor de integrat decorațiuni de toamnă posibile. Indiferent de culoarea sau de imprimeul pe care le alegi, acestea pot fi adăugate cu ușurință pe orice fotoliu, canapea sau pat. În plus, este posibil să găsiți chiar perne cu imprimeuri specifice pentru acest anotimp: dovleci, frunze, curcani etc.. Pernele decorative sunt perfecte pentru orice moment al anului, iar dacă ați ales niște perne portocalii pentru living pe post de decorațiuni de toamnă și constatați că se potrivesc de minune, nu vă obligă nimeni să renunțați la ele după terminarea anotimpului. Pernele aduc și un plus de confort, mai ales dacă este vorba despre unele mari, pufoase. În cazul în care nu vreți să achiziționați perne noi (ca obiect în sine), puteți apela la fețe de pernă specifice pe care le puteți spăla și schimba cu ușurință și nici nu necesită un spațiu de depozitare la fel de mare ca pernele.
Pături. Păturile sunt un alt tip de decorațiuni de toamnă perfecte. Așezarea unei pături pe brațul canapelei sau a fotoliului este un truc de efect folosit în foarte multe pictoriale destinate designului interior. Alegerea acestora în nuanțe specifice toamnei este doar un bonus. La fel ca și în cazul pernelor, păturile pot fi găsite cu diverse imprimeuri amuzante sau pur și simplu specifice toamnei. De asemenea, aceste decorațiuni de interior aduc un plus în acest anotimp rece – vă vor ajuta să vă încălziți! Pentru o pată de culoare, o pătură poate fi folosită strict ca obiect decorativ prin împăturirea ei și așezarea într-un coș din metal sau din rafie și poziționată în colțul unei camere.
Dovleci. Dovlecii sunt simbolul sărbătorii de Halloween, dar și al toamnei. Avantajula cestora este că pot fi folosiți pe post de decorațiuni de toamnă atât în interiorul casei, cât și în exterior. Ei pot fi așezați ca obiecte de sine stătătoare – decorațiune centrală pe masă sau pe rafturile unei biblioteci sau pe scara de la intrare în cazul în care vorbim despre exteriorul casei. Totodată, dovlecii își fac apariția în acest sezon sub mai multe forme: vaze, solnițe, rame, coșuri, cutii etc.. Această abundența de decorațiuni de toamnă este ideală pentru obținerea unui efect total. În ceea ce privește paleta cromatică, dovlecii naturali vin de obicei în nuanțe de portocaliu sau tonuri variate ale acestei culori. Totuși, în ceea ce privește celelalte tipuri de decorațiuni, culorile pot varia, ceea ce vă poate ajuta la integrarea mai ușoară a lor într-o cameră. Spre deosebire de perne și pături, dovlecii (naturali și de alt tip) pot fi integrați ca decorațiuni și în bucătărie și în baie. De asemenea, puteți apela la alt truc în cazul în care doriți să integrați dovlecii în locuința dumneavoastră, dar nu vreți și culorile calde – îi puteți vopsi. Astfel, veți obține niște decorațiuni de toamnă prin elementul simbolic, dar veți păstra stilul locuinței prin alegerea unor culori care se potrivesc perfect.

Florile de toamnă. Florile sunt unele dintre cele mai simple decorațiuni la care toată lumea are acces, indiferent despre ce anotimp este vorba. Specifice toamnei sunt Daliile, Salvia, Crizantemele, Gladiolele și Brândușele de Toamnă. Indiferent de combinațiile pe care le faceți între aceste flori sau dacă folosiți un singur tip, adăugarea lor într-o vază cu aură tomnatică sau o vază oarecare va constitui o decorațiune perfectă de toamnă. Florile pot fi amplasate în orice cameră și vor aduce un aer nou, proaspăt, deși toamna este considerată un anotimp mort, mohorât. De asemenea, puteți alege florile respective în funcție de culoarea lor. De exemplu, pentru o cameră albă, cu mobilier alb, alegerea salviei poate fi una excelentă întrucât tonurile de mov ale acesteia vor contrasta foarte frumos cu albul optic.

Crengi, frunze, legume și fructe de toamnă. Un tip de decorațiuni de efect sunt cele confecționate din crengile uscate ale copacilor pe care totuși mai atârnă câteva frunze uscate și fructe uscate. Acestea pot fi adăugate într-o vază foarte mare pentru a alcătui o decorațiune de sine stătătoare, ce poate fi amplasată direct pe podea, lângă o ușă sau o piesă de mobilier. De asemenea, puteți opta pentru o vază mai mică dacă vă doriți să aveți decorațiuni de toamnă ce pot fi amplasate pe mese, biblioteci sau alte suporturi. Totodată, puteți folosi boluri rotunde precum cele destinate peștilor, în care puteți așeza frunze uscate de diferite culori, bucățele de crenguțe, fructe uscate, ghinde, nuci etc.. Acestea pot fi așezate ca atare pe o masă, pot fi decorate cu o panglică mare sau cu alte elemente. De asemenea, puteți opta și pentru porumbi uscați ce au boabele în culorile specifice toamnei.

Lumânările. Aceste decorațiuni de toamnă sunt unele clasice. Puteți opta pentru două feluri: lumânări decorative alese strict pentru cromatică și lumânări parfumate de toamnă. Foarte multe firme lansează în perioada anului specifică toamnei lumânări parfumate cu diferite arome. Printre mirosurile specifice toamnei și regăsite în comerț se numără dovleacul cu scorțișoară, plăcinta de dovleac, merele coapte și în general alte arome puternic condimentate, dulci, aromate. Un alt truc pe care îl puteți folosi pentru decorațiuni de toamnă este amplasarea unor lumânări în suporturi  deosebite. Aceste suporturi pot fi făcute chiar de dumneavoastră. Pentru o decorațiuni de toamnă inedită, puteți opta pentru un dovleac de dimensiune mică, îi puteți reteza capul, iar în locul respectiv să așezați o lumânare parfumată. De asemenea, specific Halloween-ului este sculptarea dovlecilor. Acestora li se oferă diferite fețe, fie mai amuzante, fie mai înfricoșătoare. Totodată, în interiorul dovlecilor se lasă un spațiu special dedicat pentru așezarea unei lumânări, lumina din interior oferind viață feței sculptate pe dovleac, iar acești dovlecei luminați constituind niște decorațiuni de toamnă inedite.

 

Sorry, no posts matched your criteria.