Cum putem ilumina corect o galerie de fotografii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Întotdeauna, ceea ce alegem să agățăm pe pereții casei noastre va reflecta gusturile, interesele și cine suntem noi cu adevărat. Indiferent dacă optăm pentru fotografii realizate de noi, pentru fotografii profesionale, pentru piese originale și scumpe sau pentru schițele unui prieten talentat, pentru tablouri, picturi, postere sau afișe, toate acestea formează o veritabilă galerie de artă care oferă locuinței noastre o personalitate distinctă.

Pe timp de zi, toate aceste lucrări sunt luminate frumos de lumina naturală a soarelui, însă atunci când seara se apropie, ar fi păcat ca întreaga noastră galerie de artă să nu ne mai încânte privirile. Fslled vă vine în ajutor cu numeroase tipuri de corpuri de iluminat care fac ca toate aceste piese să revină la viață și să oferă o nouă dimensiune casei voastre.

Care sunt cele mai potrivite tipuri de iluminat pentru o galerie de imagini?

Existe unele modalități foarte eficiente pentru a lumina arta suspendată, și anume lămpi atașate de ramele fotografiilor sau tablourilor, șina proiectoare cu led, aplicele de perete cu bec tip flacără sau lumânare, plafonierele și iluminarea interioară obișnuită. Iluminarea interioară obișnuită este destul de auto-explicativă – poate fi vorba de candelabrul din living dacă acolo ați realizat o galerie de artă sau aplica de pe hol dacă ați agățat fotografii de-a lungul scărilor. Principala problemă a iluminării interioare obișnuită constă în poziția acesteia, ceea ce ar putea însemna că un candelabru montat pe mijlocul tavanului nu va ilumina în totalitate galeria de artă.

Prin urmare, aveți nevoie de o lumină de accent și aici intervin proiectoarele cu led care pot fi atașate de ramele fotografiilor. Aceste proiectoare oferă cea mai directă lumină tututor imaginilor și fac din acestea punctul focal al unei încăperi. Proiectoarele cu led vin în diferite lungimi și finisaje metalice. Un beneficiu colateral al acestor proiectoare este că, pe lângă iluminarea galeriei de artă, acționează și ca o sursă de iluminare ambientală intimă. S-ar putea spune că arta și lumina reușesc de minune să sfideze întunericul nopții.

Pentru a afla ce dimensiune trebuie să aibă proiectoarele pentru a se potrivi cu ramele lucrărilor, măsurați lățimea ramei și utilizați următoarele reguli pentru a determina dimensiunea potrivită:

  • pentru o ramă de 16 până la 28 de centimetri lățime, utilizați un proiector de 9 centimetri.
  • pentru o ramă de 24 până la 36 de centimetri lățime, utilizați un proiector de 10-11 centimetri.
  • pentru o ramă de 32 până la 48 de centimetri lățime, utilizați un proiector de la 14 până la 18 centimetri.
  • pentru o ramă cu lățimea de 50 până la 75 de centimetri, utilizați un proiector de 30 până la 32 centimetri.
  • pentru o ramă mai mare de 70 de centimetri lățime, utilizați un proiector de 60 de centimetri.

Proiectoarele cu LED pe șină, spoturile și plafonierele

Iluminarea pe șină vă permite să luminați întreagă galerie de artă sau mai multe lucrări. Iluminarea pe șină este o modalitate excelentă de a lumina o sală de galerie de artă. Foarte multe modele de proiectoare LED pe șină permit direcționarea luminii și, în plus, sunt ușor de instalat. Vin în culori și dimensiuni diferite, așa că puteți găsi un model estetic care să se potrivească foarte bine cu galeria de imagini.

Plafonierele și spoturile incastrabile vă oferă multe din aceleași avantaje ca și iluminatul pe șină, dar trebuie să aveți în vedere că plafonierele sunt mai scumpe și mai dificil de instalat. În schimb, spoturile deși necesită puțină muncă pentru a fi instalate, sunt ieftine și vin în diferite finisaje.

Indiferent de tipul de iluminare pe care îl alegeți, este importat să știți că lumina și căldura de la bec pot deteriora arta în timp. Dacă lucrările, imaginile, fotografiile, picturile sau tablourile sunt montate sub sticlă, nu trebuie să vă faceți griji. Folosiți mai degrabă becuri LED și montați-le la o distanță sigură față de lucrări astfel încât să vă bucurați de ele cât mai mult timp.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *